Norska Guard Automation storsatsar på den svenska marknaden genom förvärv

Guards tf. vd Bo Engström. Foto: Guard Automation

Nyligen har Guard Automation AB förvärvat svenska LMT Elteknik AB (LMT) där LMT och företagets 30-tal medarbetare blir en del av Guard.  

Det samlade bolaget kommer efter fusionen ha fem filialkontor, ca 50 anställda och en omsättning på ca 80 miljoner kronor i Sverige. Efter fusionen har bolaget kontor i Vara, Stockholm, Kristianstad, Hässleholm och Svenljunga. Verksamhetens leds av styrelsemedlem och tf. vd Bo Engström.

Med huvudkontor i Norge är Guard koncernen en leverantör av automation, systemintegration och IT-tjänster.  

På den svenska marknaden har Guards primära fokusområden varit vatten, avlopp och miljö. Bolaget arbetar med kunder främst inom offentlig sektor. I kombination med LMT:s kompetens och lösningar för automation inom området industri, särskilt fjärrvärmeverk, är förhoppningen att Guard ska växa på den svenska marknaden.

 Målsättningen är tydlig enligt Guards tf. vd Bo Engström.

 – Vi ska bli marknadsledande när det gäller helhetslösningar inom automation på den svenska marknaden. Vårt fokus kommer vara att växa våra gemensamma existerande kompetensområden inom vatten, avlopp och miljö samt värmeverk. Utöver detta ska vi expandera inom energi & produktionsindustri, industriell cybersäkerhet och industriell IoT & AI. Vi ska om 2–3 år vara ledande inom flera av dessa områden och ha en omsättning på ca 250 miljoner kronor för den svenska delen av koncernen.

En viktig del i Guards erbjudande på den norska marknaden är service och support. Som en del av tillväxtstrategin för den svenska marknaden kommer Guard att inleda en satsning på serviceområdet även här.

 – Våra kunder är ofta samhällskritiska verksamheter som reningsverk och avloppshantering där ett stopp i verksamheten får förödande konsekvenser. Proaktiv service och underhåll är därför mycket efterfrågat på marknaden och det känns mycket bra att vi nu genomför en satsning på detta område även på den svenska marknaden, kommenterar Bo Engström.