Artificiell Intelligens tänjer på gränserna för robotteknik

Med hjälp av AI kan människor med ord instruera en robot om dess arbetsuppgifter. Foto: ABB

Marc Segura, chef för ABB Robotics, pekar på de drivkrafter för robotdrivna AI-lösningar som kommer under 2024.

– Under året kommer vi att se ett allt större fokus på AI:s viktiga roll. Det handlar om allt från mobila robotar och samarbetande robotar till att möjliggöra nya robottillämpningar i nya branscher.

Framstegen inom AI omdefinierar vad som är möjligt med industrirobotar. AI förbättrar allt från robotarnas förmåga att greppa, plocka och placera liksom förmågan att kartlägga och navigera i dynamiska miljöer. AI ger robotar oöverträffad hastighet, noggrannhet och bärförmåga av nyttolaster så att de kan ta sig an allt fler uppgifter i miljöer som flexibla fabriker, lager, logistikcenter och laboratorier.

– Robotar som till exempel är utrustade med ABB:s nya Visual SLAM-teknik, Visual Simultaneous Localization and Mapping, har en avancerad förmåga till kartläggning och navigera vilket ger ökad autonomi samtidigt som det avsevärt sänker kraven på den infrastruktur som krävdes för tidigare generationer av guidade robotar.

Potentialen med AI-driven robotteknik berör många branscher utöver tillverkningsindustrin. Under 2024 förväntas dessa tekniker ge avsevärda effektivitetsförbättringar även i mer dynamiska miljöer, som hälso- och sjukvård samt biovetenskap, liksom detaljhandeln. Ett annat exempel är byggbranschen där AI-drivna robotar kan ge betydande bidrag för att öka produktiviteten, förbättra säkerheten och leda till hållbarare byggmetoder samtidigt som tillväxten främjas.

Byggbranschen är ett utmärkt exempel på en sektor där AI-drivna robotar kommer att visa sig vara omdanande och ge avsevärt mervärde genom att lösa många av de problem branschen har idag, inklusive arbetskraftsbrist, säkerhetsproblem och en stagnerad produktivitet”, säger Marc Segura.

– Bristen på människor som har den kompetens som behövs för att programmera och hantera robotar har länge varit ett hinder för att anamma robotautomation, i synnerhet hos små och medelstora tillverkningsföretag.  Utvecklingen inom programmering med naturligt språk, vilket drivs av AI där människor med ord kan instruera en robot om dess arbetsuppgifter, kommer att leda till en ny dynamik vad gäller interaktionen mellan människa och robot.