Greeniron får miljötillstånd för sin första produktionsanläggning  

Edward Murray, vd på GreenIron. Foto: GreenIron

Mark- och miljödomstolen i Östersund har beviljat startupföretaget GreenIron miljötillstånd för sin första produktionsanläggning i Sandviken.  

Produktionsanläggningen, som förväntas vara i drift efter sommaren, är GreenIrons första fullskaliga produktionsanläggning. Miljötillståndet gör det möjligt för GreenIron att bearbeta 30 000 ton insatsmaterial per år.

– Det här tillkännagivandet är mycket välkommet. Fantastiskt lagarbete har gjort det möjligt för oss att nu påskynda byggandet av vår första produktionsetablering. När vi startar produktionen i Sandviken i år markerar det en viktig milstolpe i omställningen av den svårbekämpade gruv- och metallindustrin som har betydande utsläpp, säger Edward Murray, VD på GreenIron.

Miljötillståndet innebär att GreenIron har rätt att etablera och driva en anläggning för återvinning och produktion av järn och andra metaller inom Sandvikens kommun.

I anläggningen kommer Greeniron producera järnsvamp. Det är en liknande teknik som Hybrit-projektet, men i mindre skala, som startupbolaget satsar på.