Prisdumpat kinesiskt stål driver latinamerikanska stålverk till ruinens brant

Foto: ArcelorMittal Kryvyi Rih/Wikimedia Commons

Lågprisstål från Kina svämmar över marknaden i Latinamerika och stålverk runtom på kontinenten står nu på ruinens brant, uppger nyhetsbyrån RFI.

Förra året levererades 10 miljoner ton kinesiskt stål till Latinamerika, enligt RFI. Det är nästan 50 procent mer än föregående år.

Det följer en global trend där Kinas andel av stålmarknaden har vuxit kraftigt – medan landet bara stod för 15 procent av kakan för 20 år sedan, kommer nu cirka hälften av allt stål som marknadsförs i världen från Kina, enligt Latin American Steel Association (Alacero). Men avmattningen i byggsektorn i Kina har skapat ett överskott, vilket nu exporteras.

Janet Yellen, USA:s finansminister, uttryckte också oro över kinesisk överproduktion under sitt statsbesök i Peking. I Latinamerika är läget mer kritiskt och man befarar att inhemska ståltillverkare ska gå i konkurs.

–Ingen är emot handel så länge vi pratar om rättvis handel, förklarade Alaceros vd nyligen.

Flera bolag kräver högre tullar på stålimport från Kina och i Chile har sådana redan införts.

I mars i år meddelade Chiles största stålverk att de måste stänga ned verksamheten eftersom de inte längre kunde konkurrera med kinesiskt stål, som såldes med en rabatt på minst 40 procent.

Även Brasilien kräver höjning av ståltullarna. Som regionens största stålleverantör såg Brasilien sin stålproduktion falla med drygt 6 procent när en våg av kinesiskt stål svämmade över hemmamarknaden. Som en konsekvens blev en av de största arbetsgivarna i sektorn tvungen att säga upp 700 anställda.

Men de stora stålimporterande länderna är idag klämda mellan att stödja sin industri och att respektera de handelsavtal som de har skrivit under med Kina.