Chilenska SQM vill bryta litium i Sverige

Vittangi i Kiruna kommun. Foto: Silaks/Wikimedia Commons

Chilenska Sociedad Química y Minera (SQM) har slutit avtal med prospekteringsföretaget Talga Group kring utvecklingen av grafitgruvan Vittangi i Kiruna. SQM räknas som världens största litiumgruvbolag.

Vittangi är en grafitgruva, men Talga Group vill också genom sitt dotterbolag Aero utveckla litiumtillgångarna i området.

Genom avtalet kan SQM ta över 70 procent av aktieinnehavet i Aero och finansiera upptill 19 miljoner dollar i prospekteringsmedel under en sjuårsperiod.

Mark Thompson, vd för Talga, tror att samarbetet med SQM kan ge företaget en möjlighet att bygga en europeisk litiumförsörjningshubb.

SQM International Lithium divisions vd, Mark Fones, säger att affären med Talga är en del av företagets ansträngningar att bygga en global och konkurrenskraftig litiumtillgångsportfölj.

– Att expandera till nya och lovande jurisdiktioner, som Sverige, har varit ett strategiskt mål för oss, och partnerskapet med Talga, som har visat expertis i regionen förstärker det ytterligare, säger Fones.

SQM började expandera litiumexploatering utanför Chile, till Australien, för tre år sedan.

Källa: Mining.com