Nvidia-topp: AI kommer ha störst inverkan inom medicin

Nvidias huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien. Foto: Coolcaesar/Wikimedia Commons

Kimberly Powell, global vicepresident för Nvidias hälsodivision, har i en intervju kommenterat framväxten av IT och AI inom vården, vilket revolutionerar diagnostik och behandlingen av patienter.

AI kan snart hjälpa kirurger direkt under operationer, menar Kimberley Powell.

Kimberly Powell har från första parkett bevittnat Nvidias spektakulära förvandling. När hon började i företaget, för sexton år sedan, insåg koncernen att GPU:er - dessa av Nvidia egenutvecklade chips dedikerade till att bearbeta videospelsgrafik - också kan användas för vetenskapliga ändamål. Det följande decenniet blev Nvidias chips tagit världen med storm och nådde sin kulmen runt 2022, med tillkomsten av generativ AI.

Enligt Powel kommer hälsosektorn en dag bli den avgörande för Nvidia, med tanke på behoven och mängden data som är tillgänglig för att mata dess maskiner.

Varför behöver medicinen så mycket datorkraft idag?

– Radiologi och medicinsk bildbehandling är bra exempel. Röntgen, skannrar och MRI eller till och med ultraljud, icke-invasiva tekniker för diagnos, har i vissa fall funnits i mer än femtio år. Sedan ett kvarts sekel har datorn gjort det möjligt att digitalisera de bilder som tagits fram och tillväxten av beräkningskraften  gör det möjligt att utnyttja dem allt bättre, säger hon.