Nokias aktiekurs stiger efter stort företagsförvärv

Infinera-koncernens huvudkontor i San Jose, USA. Foto: Infinera

Nokias nyligen annonserade förvärv av det amerikanska företaget Infinera har fått aktiemarknaden att reagera positivt. Aktiekursen öppnade över fyra procent högre på cirka 3,65 euro i Helsingforsbörsen. Förvärvet, värt 2,3 miljarder dollar, innebär att Nokia köper Infinera för 6,65 dollar per aktie.

Inderes analytiker Roni Peuranheimo ser affären som strategiskt förnuftig.

- Förvärvet syftar främst till att öka skalan på Nokias verksamhet inom optiska nätverk och därigenom förbättra lönsamheten, säger Peuranheimo.

Strategiska Fördelar och Marknadsposition

Peuranheimo betonar att förvärvet också ska stödja Nokias produktutveckling och påskynda lanseringen av nya lösningar, vilket i sin tur stärker den teknologiska konkurrenskraften. En annan viktig aspekt är att Nokia och Infinera har begränsat överlappande kundbaser, vilket stärker Nokias position särskilt på den nordamerikanska marknaden för optiska nätverk. Omkring 60 procent av Infineras försäljning kommer från Nordamerika.

- I det stora hela verkar de strategiska argumenten för affären vara logiska. Men värdeskapandet bygger starkt på synergier. Vi tror att det finns goda förutsättningar för detta, men det återstår att se i vilken utsträckning Nokia lyckas realisera dem, säger Peuranheimo.

Nokia ser betydande synergier i affären och siktar på 200 miljoner euro i synergier till år 2027.

- Det är positivt att synergierna främst handlar om kostnadsbesparingar snarare än intäkter, eftersom dessa vanligtvis är lättare att genomföra. Dock verkar de totala målen för synergierna ganska höga, fortsätter Peuranheimo.

Ekonomiska Utmaningar och Utsikter

Trots de strategiska fördelarna ser Inderes att förvärvet av Infinera är högt värderat baserat på Infineras senaste årsresultat. För att rättfärdiga affärens värdering behöver Nokia nå de planerade synergierna, vilket skulle göra förvärvets värdering mer rimlig.

Enligt Inderes beräkningar motsvarar köpesumman på 2,3 miljarder dollar ungefär ett ev/s-tal på 1,4 och ett ev/ebit-tal på cirka 26.

- Baserat på de senaste siffrorna är värderingen stram. Dock har Infineras tillväxt varit betydligt snabbare än Nokias de senaste åren och lönsamheten har förbättrats årligen, konstaterar Peuranheimo.

Förvärvet, tillsammans med den nyligen annonserade försäljningen av undervattensnätverken, innebär en omstrukturering av Nokias affärsområde för nätverksinfrastruktur. Detta område kommer nu att omfatta tre affärsenheter: fasta nätverk, IP-nätverk och optiska nätverk.

Nokia siktar på en årlig organisk tillväxt på 4-6 procent och en rörelsemarginal på 14-18 procent för affärsområdet nätverksinfrastruktur.

Nokias vd Pekka Lundmark påpekar att företaget sedan 2021 har ökat sina investeringar i optiska nätverk för att förbättra sin konkurrenskraft. Försäljningen har ökat och lönsamheten har förbättrats.

- Vi tror att detta är rätt tidpunkt att öka skalan på vår optiska verksamhet genom ett företagsförvärv. Våra verksamheter är strategiskt kompatibla och kompletterar varandra när det gäller kunder, marknader och teknologier. Vi har möjlighet att uppnå minst en 10-procentig förbättring av vårt jämförbara resultat per aktie, vilket skapar betydande mervärde för våra aktieägare, säger Lundmark i ett pressmeddelande.

Infineras aktie steg med nästan 20 procent i efterhandeln på den amerikanska marknaden.

Källor: Nokia & Kauppalehti

 

 

 

 

4o