Svenska företags försäljning minskade kraftigt under första halvåret

Joakim Hahne, regionchef för norra Europa på Pagero. Foto: Pagero

Försäljningen för svenska företag minskade med 3,2 procent under det första halvåret 2024, jämfört med samma period året innan. Den nedgången är markant, med en särskilt kraftig nedgång på 6,8 procent under det andra kvartalet i årstakt.

Siffrorna kommer från Pageros e-faktura-index, som baseras på e-fakturor mellan över 30 000 handelspartner och täcker ett totalt värde av cirka 180 miljarder kronor. Indexet omfattar både inhemska och utländska transaktioner.

I jämförelse med svenska företag visade andra nordiska länder en blandad utveckling under det andra kvartalet. Norska företag såg en ökning av försäljningen med 14,9 procent, medan finska företags försäljning minskade med 8,6 procent. Danska företag upplevde en modest ökning med 1,9 procent.

– Försäljningen för svenska och övriga nordiska företag tappade fart i slutet av det andra kvartalet. Vi har även sett att antalet e-fakturor minskade i juni i år jämfört med förra året, säger Joakim Hahne, regionchef för norra Europa på Pagero och fortsätter:   

– Riksbankens prognos från förra veckan om fortsatta räntesänkningar, och även förväntan om sänkningar från andra centralbanker, ger dock hopp om stöd för ekonomin.

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) minskade med 0,8 procent under det andra kvartalet 2024 jämfört med det första kvartalet, enligt preliminära uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB). BNP-nivån för andra kvartalet 2024 var i stort sett densamma som under samma period 2023.

Källa: Pageros