Industrirobotar dominerar på Hannovermässan

ABBs monter med en smart robot med ett par flitiga armar. För övrigt presenterar ABB ett brett spektrum av trendsättande digital
Företaget Smart Robotics visar här hur svetsning av mindre och därmed mer komplicerade bildelar kan genomföras i trånga utrymmen
Dagens Näringslivs utsände Markku Björkman utanför Hannovermässan.

(Hannovermässan: Dagens Näringsliv.se) Avdelningen Automation & IT på årets Hannovermässa visar att endast företag som är villiga att investera i modern automationsteknik kan slagkraftigt delta i det digitala loppet. Och mässan visar också att det finns redan en uppsjö av lämpliga lösningar. Men hur lyckas man med övergången till den ”smarta fabriken” och hur kan detta genomföras så effektivt som möjligt?

I den avsikten är Hannovermässa en utmärkt plats att få svar på frågor om hur en smart fabrik utformas för att bli virtuell verklighet. Det är bara att välja.

SmartFactoryKLd:s monter åskådliggjordes en tillverkarneutral demonstrations- och forskningsplattform där innovativa IT- tekniker och deras applikationer testades och presenterades i en realistisk industriell produktionsmiljö. SmartFactoryKL illustrerar därmed visionen av framtidens fabrik.

På Hannovermässan finns det många fler möjligheter att uppleva den senaste tekniken och diskutera med framstående experter vid montrarna där olika slags robotar arbetar ihärdigt. Varje sektor och varje område av modern industri behandlas även i samband med flera delkonferenser och informationsmöten.

En besökare inser snabbt att på Hannovermässan presenteras inget mindre än den fjärde industriella revolutionen och den digitala integrationen av alla industriella processer, från idé till produktion och leverans till kunden.

Automation är den drivande kraften bakom flera speciella demonstrationer exempelvis i hall 2. I en gemensam monter, visar Fraunhofer Adaptronics Allians upp nya utvecklingar när det gäller att dämpa maskinvibrationer och minska buller.  Adaptronics använder allt oftare ljudisoleringsskåp, maskinpanel och -delar av textil eller mer exakt positionering av robotar. 

Forskare vid Fraunhofer Institute för strukturell hållbarhet och systemsäkerhet LBF har gjort så kallade elastomer mer intelligenta. Institutet använder idag "dielektriska elastomer" som ändrar form under elektrisk spänning, vilket anses öka styrredskapets verkningsgrad.

Robotsystem är idag, tyvärr, i grunden mycket energikrävande och den stora användningen inom tillverkningsindustrin begränsar fabrikernas hållbarhetsambitioner. Så det finns mycket att förbättra när det gäller robotar i smarta fabriker.

Robotbranschen har gått på högvarv under de senaste åren och denna trend väntas fortsätta även efter 2016 både på den globala marknaden och i samband med Hannovers kommande mässor. Årets upplaga, som pågår 29 april, innehåller många av de viktigaste aktörerna inom robotteknik, inklusive KUKA, Kawasaki, Universal Robots, Yaskawa, Stäubli och Mitsubishi.