Fjärran Östern vänder ryggen mot ryska banker: Hur sanktioner påverkar Rysslands ekonomiska allierade

Utsikten från 43 våningen på Four Points by Sheraton Hotel: Sheikh Zayed Road i mitten, Trade Center 1 till höger och Trade Center 2 till vänster i Dubai, Förenade Arabemiraten. Foto: Wikipedia Common, Kredit: ianpudsey

Banker i Förenade Arabemiraten (UAE) tar nu avstånd från ryska finansiella institutioner, en följd av växande tryck från västerländska sanktioner. Detta drag, som påbörjades i augusti, markerar en betydande förändring i förhållandet mellan Ryssland och dess tidigare ekonomiska allierade. Bakgrunden är västerländska sanktioner som successivt har utökats, särskilt inom banksektorn, vilket nu börjar få synbara konsekvenser för rysk ekonomi.

Enligt rapporter från Kyiv Independent och den ryska tidningen Kommersant har banker i Emiraterna börjat avvisa betalningar från ryska företag som handlar med elektroniska komponenter och underhållningselektronik från Kina. Anledningen är den ökade risken att UAE själva kan bli måltavlor för sekundära sanktioner från USA och dess allierade.

– UAE vill inte riskera att hamna i skottgluggen för amerikanska sanktioner genom att underlätta ryska transaktioner, säger en källa med insyn i frågan.

Ryska företag har använt bolag i UAE för att överföra pengar till Kina, med varorna som sedan direkt levereras till Ryssland. Det här sättet att kringgå sanktionerna har nu blivit betydligt svårare.

Kinas roll i förändringen

Denna förändring i UAE:s hållning sägs ha initierats av Kina, efter att USA i slutet av augusti införde ytterligare sanktioner mot ryska företag och individer. Sanktionerna riktade sig även mot kinesiska aktörer som anklagas för att stötta Ryssland i kriget mot Ukraina. Kinas inställning har gradvis förändrats, och landet har börjat distansera sig från Ryssland i vissa finansiella avseenden.

Kinas relation till Ryssland har varit en viktig livlina för den ryska ekonomin, särskilt efter att västerländska sanktioner infördes. Men nu när kinesiska banker minskar sina affärer med Ryssland, står den ryska ekonomin inför nya utmaningar.

Minskad ekonomisk samverkan

– För Ryssland är det här en betydande förlust, eftersom Kina har varit en av de viktigaste handelspartnerna under de senaste åren, säger en analytiker med insyn i handeln mellan de två länderna.

Den ryska presidenten står inför en alltmer komplex situation där även de tidigare mest pålitliga allierade, som Kina och UAE, nu minskar sitt samarbete. Detta försvårar ytterligare Rysslands försök att kringgå sanktionerna och upprätthålla ekonomin.

Västvärldens sanktioner sätter press på UAE

UAE har under flera månader utsatts för växande press från västmakter att sluta stödja Ryssland. Enligt Reuters besökte västerländska diplomater Emiraterna i maj för att uppmana landet att genomföra strängare åtgärder mot företag som försöker kringgå sanktionerna. Dessa samtal verkar ha haft effekt, då UAE kort därefter införde förbud mot vissa så kallade dual-use-produkter, produkter som kan användas både civilt och militärt, som anses vara viktiga för att förhindra konflikten i Ukraina från att eskalera.

Ekonomisk inverkan på Ryssland

Exportvolymen från UAE till Ryssland uppgick 2022 till cirka 2,47 miljarder dollar, enligt data från Observatory of Economic Complexity (OEC). De mest exporterade produkterna från UAE till Ryssland var bland annat radio- och tv-utrustning.

– Det är uppenbart att Ryssland står inför svårare tider, inte bara på grund av västerländska sanktioner, utan också för att deras traditionella allierade börjar dra sig undan, säger en ekonom med insyn i Rysslands ekonomiska situation.

Med Kinas och UAE:s förändrade hållning står Rysslands ekonomiska framtid inför ännu större osäkerheter, vilket kan få långtgående konsekvenser för landets förmåga att finansiera kriget mot Ukraina.

Källor: Reuters/Merkur/Kommersant