Lindbäcks utökar sin produktion med investering av en helt ny anläggning på Haraholmen i Piteå. Målsättningen är att anläggningen ska bli Europas modernaste för produktion av flerbostadshus. Sedan tidigare är det klart att Rejlers levererar den nya montagelinjen och nu är det klart att det blir ett annat företag från norr, Forsell Maskin från Skellefteå, som fått uppdraget att leverera den nya linjen för spackling av innertaken.
Ett avtal som omfattar 8,5 miljoner kronor.
– Det är roligt att få vara med från början och få förtroendet att ta fram och leverera till ett sådant uppmärksammat och stort projekt som Lindbäcks nya produktionsanläggning, säger Jörgen Forsell, vd på Forsell Maskin.
Jörgen Forsell har tillsammans med Lindbäcks tagit fram en egen lösning för hur tackspacklingsflödet ska fungera. Upphandlingen gäller flödet från att ett innertak är färdigtillverkat till att det ligger ett färdigmålat innertak på bostadsvolymen.
Höj och sänkbara arbetsställningar gör att målaren kommer åt att spackla och måla hela taket utan att behöva kliva upp på bockar eller sträcka sig. Kvaliteten är också förbättrad genom ett specialverktyg, en spacklebox, vilket ger Lindbäcks ett bättre underlag för målningen. Både under spackling och vid målning belyses taket med ett släpljus för att se att alla ojämnheter och märken tagits bort.
– Vi tillsätter ingen värme under torkningen, torkningen får istället ta sin tid. Vi kan montera i monteringsflödet och får bättre leveranssäkerhet. Genom att göra ytbehandlingen och torkningen innan flödet av bostadsvolymer kan vi montera i volymen istället för att vänta på att den ska torka, säger Ola Magnusson, projektledare för den nya produktionsanläggningen.
Förflyttningen av taken ska ske så enkelt och automatiserat som möjligt och all förflyttning sker utan att man ska behöva ta i den behandlade ytan. Linjen hämtar automatiskt rätt tak till målaren och där förflyttning sker stängs hela området för att minska risker för personskador.
– Vi har arbetat fram flera olika alternativ på flödet. Vi valde till slut alternativet som gav bäst materialflöde till arbetsstationerna. Intill arbetsställningarna kommer ett blandarrum att finnas för blandning av spackel och material tas till arbetsställningarna via den intilliggande truckgången. Arbetsgruppen på Lindbäcks har analyserat hur vi arbetar idag och testat att spackla och torka på olika sätt i befintlig fabrik i Öjebyn inför upphandlingen. Nu ser fram emot att gå in i nästa fas med Forsell Maskin och börja projektera och bygga denna linje för takspackling tillsammans, säger Ola Magnusson.