Finländska verkstadsbolaget Wärtsilä genomför en aktiesplit. Aktien, som stigit till närmare 60 euro, delas så att en aktie berättigar till två vederlagsfria aktier. Åtgärden görs för att förbättra aktiens likviditet.
Wärtsiläs styrelse vill öka handeln med Wärtsiläs aktie och föreslår därför en så kallad aktiesplit.
Styrelsen föreslår för bolagstämman att bolaget genomför en vederlagsfri emission genom utnyttjande av aktieägarnas företrädesrätt, så att man för varje gammal aktie skulle emittera två nya aktier. Syftet med emissionen är att förbättra aktiens likviditet.
En aktiesplit är ett sätt för bolaget att styra aktiekursen till önskat intervall utan att det totala börsvärdet förändras. Antingen så ökar eller minskar man antalet aktier, samtidigt som kvotvärdet och aktiekursen justeras i motsvarande utsträckning så att börsvärdet är lika stort före som efter en split. En kosmetisk åtgärd skulle man kunna kalla det.
Wärtsiläs styrelse har också fattat beslut om ett nytt aktiebaserat belöningsprogram. Wärtsiläs bonusprogram 2018 omfattar 1.717.000 bonusrätter. Bonusutbetalningen baseras på aktiens värdeutveckling under en treårsperiod baserat på ett aktievärde på EUR 67,74. Bonusen kan inte överstiga EUR 25,40 per bonusrätt och beaktar 100 procent av de utbetalade dividenderna. Bonusprogrammet 2018 förfaller till betalning i februari 2021. Bonusprogrammet gäller Wärtsiläs högsta ledning som innefattar ungefär 100 direktörer.
Wärtsilä redovisar ett resultat före skatt på 215 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2017. Analytikernas förväntningar låg på ett resultat efter skatt på 232 miljoner euro, enligt en sammanställning av Inquiry Financial.
Källa: VBL/Wärtsilä