I december 2010 beslutade Södra att investera i produktion av textilmassa. Koncernen tror på en stark marknadsutveckling för textilmassa då den är förnybar och vedbaserad och ersätter oljebaserade fibrer
respektive bomullsfibrer. Sedan beslutet togs har Södra arbetat parallellt med att genomföra investeringen och byggt upp en ny marknadsorganisation för det nya kundsegmentet.
– Vi satsar på textilmassa eftersom det är en växande marknad, till vilken vi kan leverera en certifierad, förnybar skoglig råvara, säger Gunilla Saltin, vd Södra Cell
En av brukets två massalinjer, som fram tills nu används för produktion av pappersmassa, har konverterats
till att producera textilmassa. Vid full drift kommer bruket att kunna producera 170 000 ton lövvedsbaserad textilmassa, som också kallas dissolvingmassa. Namnet, dissolvingmassa har sin rot i engelska dissolve; för att skapa produkter av massan måste nämligen cellulosan i textilmassan lösas upp. Södras pappersmassa har traditionellt bestått av en blandning av främst cellulosa och hemicellulosa. Dissolvingmassan är dock en ren cellulosaprodukt där bland annat hemicellulosan avlägsnas. Dissolvingmassans styrka är dess kemiska egenskaper, medan pappersmassa fördelar är dess mekaniska egenskaper, till exempel sin styrka.
Funktionsplagg
Största delen av dissolvingmassan används i dag i textilindustrin, exempelvis vid tillverkning av viskos. I dag beräknas 2 procent av världens textila fibrer vara baserade på cellulosa. Det motsvarar 4 miljoner ton marknadsmassa.
– En av anledningarna till att Södra väljer att satsa på sulfatmassa för textila ändamål är att det är en certifierad, förnybar skoglig råvara som ersätter syntetiska och bomullsbaserade alternativ, säger Gunilla Saltin.
Träfibrer har dock använts till klädtillverkning sedan 1920-talet. Den växande marknaden i Asien, samt det ökade intresset för miljöfrågor, har starkt bidragit till att denna typ av klädproduktion fått ett uppsving. Framför allt inom sport- och fritidsbranschen finns i dag en rad funktionsplagg baserade på textilmassa. Massan kan även användas vid tillverkning av bland annat cellofan, wettexdukar, hygienartiklar med mera.
– För Södra Cell Mörrum är detta ett viktigt steg för att stärka brukets lönsamhet och konkurrenskraft, säger Magnus Olsson, platschef Södra Cell Mörrum.
Södras föreningsstyrelse har även tagit principbeslut om en anslagsram för att producera textilmassa vid ytterligare en massalinje i något av företagets massabruk. Definitivt beslut om en andra textilmassalinje i Södra tas under 2012.