Uppskruvade förväntningar när två fackmässor blir en

På mässgolvet bjuds på en rad rykande färska tekniska nyheter i utställarnas montrar. Bild från tidigare Scanautomatic-mässa.
En favorit i repris (tidigare visad på Underhållsmässan) är Kexfabriken, som är en robot som tillverkar kex. I år kommer den att fjärrstyras från ABB:s monter.
Ann Åfeldt och Pia Nyzell, ansvariga för mässorna Processteknik och Scanautomatic.

Alla som är intresserade av automation och processteknik och svensk industri i allmänhet bör skrivaupp 26-28 oktober i sina almanackor. Då hålls mässan Processteknik & Scanautomatic på SvenskaMässan i Göteborg. Det är en sammanslagning av de två fackmässorna Scanautomatic och Processteknik, ett initiativ som efterfrågats av både besökare och utställare eftersom de båda branscherna tangerar varandra. Sammanslagningen har lett till att vissa företag, till exempel ABB, bokat en mycket större yta på mässgolvet än de gjort tidigare år då de bara ställt ut på Scanautomatic.

Inträdet till Processteknik & Scanautomatic är gratis och på mässgolvet bjuds på en rad rykande färska tekniska nyheter i utställarnas montrar och i form av presentationer från stora scenens talare.

Programmet är ovanligt brett i år vilket speglar den stora spridningen av branscher, som omfattar livsmedels- och läkemedelsindustrin, pappers-och massaindustrin, den petrokemiska industrin och gruv- och stålindustrin bland annat.– Den gemensamma nämnaren för alla dessa branscher är processautomation och det har funnits ett önskemål hos utställare och besökare på en gemensam mötesplats, säger Pia Nyzell, ansvarig på Svenska Mässan för processteknikdelen av mässan. Dessutom är processindustrin är en av de största användarna av automationsutrustning.

Snarlika problemställningarI år fyller mässan Scanautomatic 40 år. Mässan har sedan starten hållits vartannat år i Stockholm, vartannat år i Göteborg, men från och med i år kommer den blir kvar i Göteborg varje år. Processteknik-mässan är av yngre datum och arrangeras i år för fjärde gången. Styrkan i att samla så skilda produktgrupper och branscher under samma tak ligger i att de kan utbyta erfarenheter och ofta hittar snarlikalösningar på sina problem.– Problemställningarna inom processindustrin är snarlika och man kan utbyta många erfarenheter över kunskapsgränserna, säger Pia Nyzell.

Det finns, enligt Pia Nyzell, exempel på hur en livsmedelsindustri lärt sig av hur pappers- och massaindustrin hanterar vissa processtekniska problem genom sitt deltagande på mässan. Ett exempel på en sådan problemställning är hur man säkrar produktionen utan driftstopp, ett annat kan vara hur man mäter utan driftstörningar. Det övergipande temat i år är också så allmänt att det passar alla branscher - hållbar produktion.Från stora scenen på mässgolvet kommer olika strategier om hur man får en effektivare produktion för en hållbar industri att brytas.

TeknikvandringarEtt nytt grepp i år är teknikvandringar. Efter vissa seminarier kommer deltagare i små grupper att guidas runt på mässgolvet och besöka utvalda utställare, som inför en intresserad åhörarskara får tillfälle att presentera sina produkter och tjänster på det aktuella seminarietemat.– Meningen är att man ska få ut mer av sitt mässbesök och öka sin kunskap på ett effektivt sätt, säger Pia Nyzell.

– Tanken med vandringarna är att inspirera besökarna att upptäcka nya saker och göra det enkelt för dem att få en djupare bild av ett seminarieämne och samtidigt ge utställarna en möjlighet att träffa en grupp nya intressentermed samma specialintresse.

Under vandringsturen besöks 3-4 utställare som under 10-15 minuter får visa upp sig och sin teknik.

Konceptet med teknikvandringar är inte ovanligt på stora internationella teknikmässor, men ganska oprövat i Sverige. Det är i skrivande stund inte känt om teknikvandringarna ska hållas på engelska eller svenska.

“Vill inte dela sina kunder”Inte sällan brukar den har typen av stora mässor avrundas med en bankett med uppträdanden avmer eller mindre kända artister. Men så blir det inte på Processteknik & Scanautomatic.– Vi har pratat med våra kunder och det finns ingen efterfrågan på det. De går själva ut med sina kunder och vill inte dela dem med andra, säger Pia Nyzell.

Det blir ändå många tillfällen att mingla med andra, till exempel bjuds på After Work varjedag mellan klockan fem och sju i restaurangen Livingroom.

RekryteringsdagenEn annan aktivitet som sticker ut på mässan är Rekryteringsdagen, som går av stapeln den förstamässdagen den 26 oktober.

Rekryteringsdagen, som genomförs i samarbete med Västsvenska Industri- och Handelskammaren, är ägnad att väcka yngre personers intresse för ett arbete inom industrin. Såväl högskolestuderande som gymnasister och arbetssökande är välkomna till Rekryteringsdagen. Under Rekryteringsdagen kommer utställare och andra företag att berätta vilka jobbmöjligheter som finns i branschen.

En specialsatsning kommer att göras för att locka unga tjejer till industrin inom ramen för Rekryteringsdagen.– Det blir en tjejlunch för niondeklassare, gymnasister och högskolestuderande som vi blandar med yrkesverksamma yngre kvinnor som arbetar inom industrin. Efter lunchen blir det vandring runt på mässgolvet, berättar Pia Nyzell.

“Otroligt stort engagemang”Eftersom inträdet är kostnadsfritt till såväl utställning som seminarier kommer Svenska Mässans enda intäktskällor från sponsorer och bokning av utställningsplatser. Alla aktiviteter är dock inte kostnadsfria. Whiskeyprovning urGävlebaserade Mackmyras sortiment sker till exempel till självkostnadspris.– Vi vill lyfta fram svenska företag som det går bra för, säger Pia Nyzell som ser whiskeyprovningen som ett exempel på det. Enligt Pia Nyzell har bokningen av utställningsplatser gått bra med 350 utställande företag.

– Och vi har märkt ett otroligt stort engagemang från dem som ställer ut. De lägger ned mycket tid och resurser på mässan.

KexfabrikenEn favorit i repris är Kexfabriken, en robot som tillverkar kex och som väckte stor uppmärksamhet när den först visades på Underhållsmässan. Projektet är ett gemensamt initiativ från bra branschföreningen Underhållsföretagen och drivs i samarbete med Svenska mässan, Göteborgs Tekniska College, Underhållsföretagen och ett stort antal andra partners, som genom kexfabriken får tillfälle att demonstrera sina produkter i någotsånär realistisk fabriksmiljö. Kexfabriken har ytterligare uppgraderats så att den nu kommer att fjärrstyras från ABBs monter.