Många experter anser att den som lyckas skapa ett försprång inom teknologisk utveckling och mjukvara också kommer att dra det längre strået i frågan om världspolitisk dominans på sikt.
I den kampen spelar 5G-nätverk en avgörande roll.
För första gången är nu ett kinesiskt bolag, Huawei, med och skapar den nödvändiga teknologin för att nätverken ska fungera, medan det inte finns någon uppenbar amerikansk kandidat med kapaciteten som krävs.
Det innebär att när USA sätter käppar i hjulen för Huawei, öppnas det möjligheter för de nordiska bolagen Nokia och Ericsson att bli dominerande på marknaden i utvecklandet av 5G-nätverk.
Men de som tror att amerikanska 5G-teknikutvecklare sover någon slags törnrosasömn mistar sig. Elektronikföretaget Volta Networks tillkännagav nyligen sitt fulla stöd för införandet av så kallade Disaggregated Cell Site Gateway (DCSG), en ny metod när det gäller att bygga ut 5G-nätet i USA.
Nätkontrollcentral. Foto: Volta Networks
Disaggregerad Cell Site Gateway (DCSG) är en gateway-enhet för öppna nätverkscellplatser baserade på en öppen och uppdelad bas för befintliga 2G/3G/4G-nät och för 5G:s framtida nätverk. DCSG är 1RU-mobilcellsrouter med ett brett utbud av Ethernet-anslutningsmöjligheter för klient- och nätverkssidor.
Dessa krav skapades av amerikanska projektgruppen Telecom Infra Project (TIP) Open Optical & Packet Transport (OOPT) och den har skapat betydande dragkraft inom telekommunikations- och nätverksindustrin.
DCSG är avgörande för utveckling och distribution av 5G-teknik i global skala och möjliggör en rad tekniska funktioner och nya tjänster. Voltas lösning är fullständigt testad, DCSG-kompatibel och allmänt tillgänglig nu för kunddistribution.
Volta Networks har slutfört alla nödvändiga tester på sin Volta Elastic Virtual Routing Engine (VEVRE) för att kunna uppfylla DCSG-kraven, inklusive testning i laboratorier i tier-one-service och i TIP PlugFest, som verifierar interoperabilitet mellan olika produkter.
- Vi är glada att se hur Volta Networks har kunnat uppnå denna viktiga milstolpe på mycket kort tid, säger David Hutton, chefsingenjör vid Telecom Infra Project.
- Det finns många krafter som driver på TIP:s DCSG-lösning med ett antal kommersiella implementeringar som sker över hela världen. Detta har bara varit möjligt på grund av partners som Volta som är helt engagerade i att utveckla öppna och uppdelade lösningar genom att samarbeta med det bredare ekosystemet inom industrin.
Tillsammans med flera andra leverantörer har företaget testat utrustning, inklusive Edgecore Networks. Till skillnad från andra virtuella routningsmetoder som är begränsade till x86-plattformar är Volta den enda leverantören som stöder flera virtuella routrar på en ASIC-baserad plattform.
Edgecore och Volta Networks har åtagit sig att ge kunderna fördelar med öppna nätverk. Grundlig interoperabilitetstestning av Voltas programvara med vår växlingshårdvara är viktigt för att kunna verifiera överenstämmelser med DCSG, säger Michael Ward, vice VD för affärsutveckling och programvara på Edgecore Networks .
- Eftersom telekommunikationsleverantörer fortsätter att kräva högre kapacitet, enklare skalbarhet och fler funktioner, har ett öppet nätverksekosystem blivit den föredragna vägen för att uppfylla kraven för tjänsteleverantörens nätverk.
Den omfattande testningen visar Voltas stöd för viktiga funktioner, inklusive IEEE 1588 Precision Timing Protocol (PTP), segment routing, hierarkisk Quality-of-Service (QoS) vid inträde och utgång, traditionella routingprotokoll och Multiprotocol Label Switching (MPLS).
Några av 5G:s nya användningsmöjligeter. Foto: Creativ Commons Lic. Foto: ADMC
DCSG är avgörande för att 5G:s transportnät ska kunna stödja RAN-uppdelning samt nya 5G-tjänster, som nätverksskivning, RAN-delning (Radio Access Networks) och Multi-Access Edge Computing (MEC).
Testningen följer Voltas pågående momentum med operatörer och dess fortsatta anpassning till TIP-program och standarder. I mars 2020 tillkännagav Volta sitt stöd för TIP:s Disaggregated Open Routers (DOR) -initiativ och gick med i DOR-projektteamet och driftforskning om nya nätverksarkitekturer och tjänster.
År 2019 utnämndes Volta till finalist för TIP:s tekniska specifikation för DCSG. Valet av finalister baserades på en RFI utfärdad av Vodafone, TIM Brasil och Telefonica, och leverantörer granskades för lösningsarkitektur, funktionalitet, skalbarhet, tillgänglighet och andra lösningskartor.
Volta utnämndes också till en strategisk partner för Fujitsus utökade Smart xHaul-transportlösning med syftet att påskynda sömlös och effektiv utveckling av 5G-nätverk.
VEVRE i sin tur är en virtuell routningsplattform som minskar den totala ägandekostnaden med 90 procent jämfört med äldre routrar. Plattformen levererar en oöverträffad skala med upp till 255 virtuella routrar per switch samt stöd för industristandardiserad routingprotokoll och operatörsautomation.
Nyligen utsågs Volta till en vinnare av Light Reading's Leading Lights Awards för år 2020. Företaget ansågs ha den mest innovativa Telco Cloud-produktstrategin. Företaget utnämndes också till IDC Innovator för uppdelade routingplattformar.
Volta tilldelades dessutom ett Network Innovation Award för molnbaserad routing från TechTarget och utnämndes till den bästa telekomstöraren av Fierce Telecom.
- Volta har slutfört alla nödvändiga tester för att vara helt DCSG-kompatibel och kan därmed erbjuda ett komplett utbud av funktioner, inklusive PTP, QoS och Segment Routing, säger Jose-Miguel Pulido, chef för försäljningschefsteknik hos Volta Networks.
Markku Björkman