ABB-robotar lyfter produktivitet och hållbarhet på Fårbo Mekaniska

Foto: ABB
Foto: ABB
Foto: ABB
Foto: ABB

Automation är nyckeln till Fårbo Mekaniskas konkurrenskraft. Tack vare den senaste investeringen ökade produktiviteten i tillverkningen med 85 procent. Den visade också hur viktiga robotarna är för hållbarhet och arbetsmiljö.
 

Tillverkning
Tillverkning av metallprodukter som används i gruvindustrin.

Utmaningen
Både för att vinna en stor upphandling och för attrahera personal stod Fårbo Mekaniska inför flera utmaningar. Företaget var tvungna att höja konkurrenskraften vad gäller kvalitet, kvantitet och leveranstider, samtidigt som de behövde säkerställa hållbarhet och erbjuda medarbetare bra arbetsmiljö och stimulerande arbetsuppgifter.

Lösningen
Tack vare Fårbo Mekaniskas investering i nya robotceller med hög automationsgrad lyckas man möta tuffa kundkrav på tillgänglighet, kvalitet och volymflexibilitet. Robotarna har skapat möjlighet till obemannad produktion, vilket höjt produktiviteten med 85 procent. Som en del av ett målmedvetet hållbarhetsarbete bidrar robotarna till lägre miljöpåverkan, bättre arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter för medarbetarna.

Med sju nya robotar, nio svarvar, en fleroperationsmaskin och två långhålsborrmaskiner har Fårbo Mekaniska säkrat både konkurrenskraft och en hållbar verksamhet. Det här är den senaste i Fagerstaföretagets långa rad av kontinuerliga investeringar i automation.

"Vi har en lång historia av automatisering, där vi redan från början märkte att det är otroligt framgångsrikt och hjälper oss att ta marknadsandelar. Idag har vi runt 30 automatiserade maskiner och 21 ABB-robotar. Vårt samarbete med ABB funkar jättebra, det är en stor och stabil partner med bra service", säger Roger Berggren, grundare och ägare på Fårbo Mekaniska.

Vunnit viktig upphandling
Fårbo Mekaniskas kunder finns inom flera olika industrier, och den senaste storinvesteringen hänger ihop med en upphandling till en världsaktör inom gruvindustrin. I konkurrens med landets ledande mekaniska verkstäder vann Fårbo Mekaniska upphandlingen för tillverkning av borrkronor och riggar för borrmaskiner i gruvor.

"Det hade vi aldrig kunnat göra utan automation och möjligheten att köra obemannad produktion. Vår höga andel robotautomation var en nyckel för att kunna pressa ned tillverkningskostnaden med bibehållen kvalitet", säger Roger Berggren.

För att kunna möta kundens krav tvingades Fårbo Mekaniska utmana både sig själva och sina leverantörer, och ABB:s standardiserade celler för robotiserad maskinbetjäning blev en av nyckelkomponenterna i produktionslayouten. Fårbo Mekaniska valde en automationslösning med visionteknik och in- och utmatningsband till robotcellerna, där svarvar, fleroperationsmaskiner och multitaskmaskiner betjänas. De står oftast i grupper om två till fyra maskiner där en operatör kan sköta flera maskiner.

Stabil process för svarvning
I den ena av de nya automatiserade svarvcellerna startar tillverkningsprocessen med att operatören placerar 1500 kilo råmaterial på cellens inband. Roboten går fram till ämnena och tar kort på bitarna innan den plockar en detalj. När dörren åker upp laddar roboten svarven. Efter att dörren stängts om svarven hämtar roboten nästa material som ska bearbetas. När produkten är färdigbearbetad ger svarven en signal, dörren öppnas och roboten åker dit med dubbla gripdon, ett med råämne och ett som är tomt. Roboten hämtar den färdiga biten, vrider runt gripdonet, stoppar in ett nytt råämne i svarven och går ut ur maskinen varefter dörren stängs och produktionen startar om.

Hela svarvloopen tar ungefär 15 sekunder. Efter det åker den färdiga biten ner i en blåsbox där den blåses torr och ren och fin och ställs på ett utband.

"Det är en otroligt stabil process. ABB:s FlexLoader-celler erbjuder oss rejäla buffert-tider som gör att vi kan köra fler CNC-svarvar med färre operatörer. Vi kan även köra sju timmars obemannad produktion, och i våra sju automatiserade produktionssvarvar tillverkar vi runt 5000 sådana här ämnen i veckan. Det är magiskt", säger Roger Berggren.

Tekniklyft att slippa lyfta
I en annan automationscell använder Fårbo Mekaniska en horisontell fleroperationsmaskin. Där stoppas 18 halvpallar med runt 500 ämnen på en inbana och roboten plockar med magnetgripdon ämnen direkt från pallen, den skannar pallen och laddar den horisontella fleroperationsmaskinen. När två artiklar processas förbereder roboten två nya ämnen. När dörren åker upp blåser den rent bitarna, och plockar med magnetgripdonet av dem innan den plockar i två nya ämnen. De färdiga bitarna lägger roboten i en tom pall.

För personalen innebär den nya automationscellen en rejäl arbetsmiljöförbättring, eftersom det numera bara är roboten som lyfter järnbitar.

"Det är ergonomiskt och bra att personalen aldrig behöver lyfta en järnbit. För oss är det en otroligt bra investering, och ett riktigt tekniklyft att slippa ta i bitarna överhuvudtaget. Dessutom kan den här cellen takta nio-tio timmars obemannad körning", säger Roger Berggren.

Stor produktivitetsökning med spökskift
Tack vare de nya robotinstallationerna kan Fårbo Mekaniska numera köra spökskift på nätterna. När personalen släcker lyset och går hem för dagen så fortsätter produktionen, och med hjälp av optimerad laddning och obemannad körning har Fårbo Mekaniska nu 85 procent högre kapacitet än vid traditionell operatörsbaserad körning.

"Vi jobbar hela tiden med att utveckla förbättringar på produktivitetssidan. Det som är intressant i det här caset är att vi kunnat jämföra resultatet mellan att ladda manuellt och att jobba automatiserat. Vår output har ökat med 85 procent nu när vi är fullautomatiserade och kan använda spökskiften för att köra obemannat på nätterna", säger Mikael Vetterskog, vd på Fårbo Mekaniska.

"Även för kvaliteten på våra produkter så spelar robotarna en central roll. Kraven på repeterbarhet i process och spårbarhet är hundraprocentiga i produktionen av de här artiklarna. Genom att frigöra tid från operatörerna så har vi ökat deras möjlighet att kontrollera, mäta och säkerställa att allt vi producerar håller rätt kvalitetsnivå."

Hållbarhet centralt i upphandlingen
För Fårbo Mekaniska handlar automation om mer än kapacitet, produktivitet och kvalitet. Den är också en viktig del av företagets arbete med hållbarhet och arbetsmiljö, något som blev tydligt i den senaste gruvupphandlingen.

"Det som var extra kul i den upphandlingen är att den inte bara handlade om att erbjuda kunden rätt kvalitet, leveransprecision och kostnadsnivå, utan att hållbarhetsdimensionen också var med som ett tydligt krav. Där kom robotarna att spela en viktig roll för att vi skulle kunna möta den kravnivå som ställdes", säger Mikael Vetterskog.

Fårbo Mekaniska lyckades genom en effektiv layout spara så mycket utrymme att befintliga lokaler kunde användas för de nya robotcellerna. Det blev inte bara en stor kostnadsbesparing, det innebar också en enorm reducering av den miljöpåverkan som en ny fastighet annars hade orsakat.

Tack vare att Fårbo Mekaniska ligger nära både sin kund och den stora stålleverantör som man använder kan dessutom transporter och utsläppskvoter reduceras väsentligt. Man har också skapat på ett slutet kretslopp kring spånor, som är tillverkningens restprodukt. Spånorna återförs till samma stålleverantör för att smälta in i nya stålleveranser som kommer tillbaka till Fårbo Mekaniskas tillverkning.
 

Robotar möjliggör rekrytering
Fårbo Mekaniska har som ambition att vara Sveriges bästa mekaniska verkstad 2025. En nyckel för att nå dit är automation och att erbjuda operatörer och övriga medarbetare en rolig och trivsam arbetsmiljö. Att skapa en inkluderande och hälsosam arbetsmiljö för företagets 40-tal medarbetare är viktigt, och där spelar robotar en avgörande roll: genom att möjliggöra stimulerande arbetsuppgifter i stället för repetitiva och tunga arbetsmoment lägger de grunden för en bra arbetsmiljö.

"Både vid våra senaste rekryteringar och när vi framtidsspanar på arbetsmarknaden så ser vi hur viktigt det är att få jobba med spännande teknik. Arbetsmiljön som operatör påverkas positivt av robotar, det blir lättare att jobba och färre tunga lyft. Våra operatörer vittnar om hur tråkiga arbetsmoment försvinner och roliga kommer till. Det gör oss konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden och vi kan attrahera både kvinnor och män till rollen som operatör. Det är vi väldigt glada för", säger Mikael Vetterskog.

Framtiden ser ljus ut
På Fårbo Mekaniska är man övertygade om att automation är vägen framåt. De senaste investeringarna har blivit väldigt lyckade, och framtiden ser ljus ut.

"Det var jätteroligt att jobba tillsammans med ABB i den senaste upphandlingen. Vi ser den som en uppvärmning inför vad som komma skall i en svensk tillverkningsindustri som är på frammarsch och där mycket produktion nu flyttar hem till Sverige igen. Fårbo Mekaniska står redo", säger Mikael Vetterskog.

Text: ABB