Alfa Laval får order på värmeväxlare till megafabrik för grön vätgas i Saudiarabien

Plattvärmeväxlare. Foto: Alfa Laval

Alfa Laval har tecknat avtal om att leverera kompakta värmeväxlare till världens största produktionsanläggning för grön vätgas, som ska byggas i Mellanöstern. Anläggningen kommer att vara en del av futuristiska staden Neom.

Neom är en planerad stad i öknen i nordvästra Saudiarabien på gränsen till Jordanien med en bro över Röda havet till Egypten. Neom lanseras som nästa generations smarta stad vars energiproduktion helt kommer att baseras på vind- och solenergi.

Produktionen av grön vätgas har sina utmaningar. När renat vatten delas upp i väte och syre med hjälp av förnybar el måste det hållas en stabil temperatur i elektrolysören för att få maximal effekt. När vatten delas för att få de två gaserna, genereras överskottsvärme som måste kylas ner kontinuerligt. I detta projekt görs det genom att använda Alfa Lavals energieffektiva plattvärmeväxlare.

Neoms läge och infrastruktur kommer att möjliggöra generering av 4 GW förnybar energi från sol och vind, där den gröna vätgasanläggningen kommer att använda ungefär hälften av detta. Den kommer att bli den första installationen av gigawattstorlek, enligt Alfa Laval, och producera 650 ton vätgas per dag. Det kommer i sin tur att användas för att producera 1,2 miljoner ton grön ammoniak årligen.

– Vår vätgasaffär har utvecklats väl under de senaste åren och vi levererar idag effektiva värmeväxlare till de olika stegen i processen; för produktion, distribution och användning, säger Thomas Møller, chef för Energidivisionen på Alfa Laval, i ett pressmeddelande.