Ramboll stödjer CCS-projekt i cementfabrik i Slite

Foto: Ramboll

En av världens största cementtillverkare, Heidelberg Materials, kommer att fånga upp alla koldioxidutsläpp vid sin cementfabrik i Slite via så kallad CCS (koldioxidavskiljning och -lagring) fram till 2030. Teknikkonsulten Ramboll meddelar att de nu har fått i uppdrag att tillhandahålla expertis som stöder en aktuell förstudie i det storskaliga CCS-projektet.

Cementfabriker har bland de största industriella CO2-utsläppen i världen.  Heidelberg Materials siktar på att fånga upp till 1,8 miljoner ton CO2-utsläpp årligen vid sin cementfabrik i Slite på Gotland i Sverige år 2030. Utsläppen motsvarar cirka 3 % av Sveriges totala utsläpp, enligt Ramboll.

En del av den koldioxid som ska fångas upp vid anläggningen kommer från biogena källor och anläggningen har därför potential att inte bara minska sina egna utsläpp, utan också bidra till negativa utsläpp år 2030.

I Rambolls uppdrag ingår bland annat att utreda energiåtervinningsoptimering, buffertlagring samt logistiklösningar som hanterar den infångade koldioxiden.

– Genom att implementera koldioxidavskiljning och lagring kommer vi att säkerställa nettonollutsläpp i vår värdekedja, säger Karin Comstedt Webb, vice vd för Heidelberg Materials Sweden, i ett pressmeddelande.