Svagt första kvartal från Billerud

Billeruds vd och koncernchef Christoph Michalski. Foto: Billerud

I dag publicerade Billerud sin kvartalsrapport. Bolaget spår fortsatt svaga marknadsförutsättningar på grund av lagerminskningar hos kunderna och lägre efterfrågan under det andra kvartalet.

Enligt DI redovisade förpackningsjätten en omsättning i linje med förväntat under första kvartalet. Det justerade ebitda-resultatet var nära 14 procent lägre än väntat.

Omsättningen ökade men rörelseresultatet minskade.

– Det första kvartalets organiska och valutaneutrala nettoomsättning ökade med 6 procent jämfört med samma period föregående år, främst på grund av högre försäljningspriser. Våra försäljningsvolymer påverkades negativt av lagerminskningar hos kunderna till följd av lageruppbyggnad i värdekedjan nedströms samt lägre efterfrågan på vissa produktkategorier, säger vd och koncernchef Christoph Michalski i en kommentar.

Hur ser då utsikterna för det andra kvartalet ut?

– För det andra kvartalet förväntar vi oss att de utmanande marknadsvillkoren fortsätter. Lageravvecklingen kommer att fortsätta under det andra kvartalet, men vi förväntar oss ett slut på lageravvecklingscykeln under det andra halvåret. Det finns risk för en negativ utveckling av priser och försäljningsmix. På kostnadssidan förväntar vi oss att inflationen kommer börja avta under det andra kvartalet. Kemikaliepriserna är på väg ned till följd av de lägre energipriserna, och från maj har vi nya logistikkontrakt med bättre prisvillkor.

– För att försvara vår lönsamhet arbetar vi aktivt med pris- och mixhantering och anpassar vår produktion därefter. Vi har infört en strikt kostnadskontroll i hela organisationen, fortsätter Christoph Michalski.