Få omedelbara resultat av Industriklivet

Konsultföretaget Sweco har gjort en femårsutvärdering av Industriklivet. Där konstateras att initiativet inte lett till några stora utsläppsminskningar – ännu. Totalt har Industriklivet fått 2,2 miljarder kronor i stöd från Energimyndigheten för att minska utsläppen inom industrin. 

Sedan 2018 har Industriklivet gett stöd till att utveckla lösningar för att minska de processrelaterade utsläppen inom industrin, som ofta är svåra att komma åt. Sedan 2019 ges även stöd till tekniker för så kallade negativa utsläpp, det vill säga tekniker som bidrar till att minska koldioxiden i atmosfären. Industriklivet omfattar nu även andra projekt såsom biodrivmedel, plastreturraffinaderier, vätgasproduktion, återvinningsanläggningar och batteriproduktion.

Tanken är att Industriklivet ska löpa fram till 2040.

Utvärderingen visar att projekten inom Industriklivet genererat ökad kunskap, men ännu ingen kommersialisering av nya tekniker för att minska utsläppen. Sweco bedömer dock att projekten på medellång sikt kan bidra till utsläppsminskningar. Det är också oklart om Industriklivet lett till fler arbetstillfällen.