Tyskland och Frankrike har nått en viktig överenskommelse om reformering av EU:s skuldregler. Efter intensiva diskussioner meddelade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire att man kommit överens om åtgärder som ska främja minskning av statsskulder samt investeringar och reformer i medlemsländerna.
Syftet är att hjälpa Europa att bibehålla en stabil ekonomisk situation samtidigt som framtidsinvesteringar säkerställs.
De gällande EU-skuldreglerna, som varit inaktiva sedan coronakrisen och konflikten i Ukraina, kommer enligt planerna att återinföras 2024. Därför var en uppdatering av dessa regler nödvändig. De nya bestämmelserna förväntas träda i kraft under andra halvåret 2024, då EU utvärderar budgetplanerna för 2025.
Måste minska sina underskott
En central del av reformen är de så kallade Maastricht-kriterierna, som förblir oförändrade: Varje EU-lands årliga nykuldsättning får inte överstiga tre procent av bruttonationalprodukten, och den totala skulden får inte överstiga 60 procent.
Länder med höga skulder måste årligen visa förbättringar i att minska sina underskott och totala skulder. Dessutom finns incitament för reformer och investeringar för att underlätta efterlevnaden av dessa kriterier.
Källa: Europaparlamentets tidning