- Euron, som har använts i 25 år, är stabil trots kritik. Den kan bli starkare mot dollarn, men Europeiska centralbankens (ECB) penningpolitik kan orsaka stora svängningar, säger analytiker Stefan Grothaus på tyska DZ Bank.
- Euron anses stabil trots 25 års kritik. Den har varit kontroversiell sedan starten 1999, då vissa tvivlade på idén om en gemensam valuta för många länder med en centralbank.
Under eurokrisen 2010 var det spänningar när kapitalmarknaderna tvivlade på Greklands betalningsförmåga. Men trots kritiken anses euron ha varit en framgång. Inflationen har varit i genomsnitt 2,1 procent, nära ECB:s mål, enligt Commerzbank. Euron har förlorat värde mot dollarn sedan 2008, men stärkts mot pundet och yenen, säger Stefan Grothaus.
Ingen större förändring
Ulrich Leuchtmann på tyska Commerzbank erkänner att euron inte är lika viktig internationellt som dollarn. På ett år förväntas euron och dollarn inte förändras mycket, säger Ulrich Stephan på Deutsche Bank, för tidningen Handelsblatt. Han tror att euron kommer ligga på 1,10 dollar i slutet av 2024.
Geopolitiska kriser kan orsaka rörelser på valutamarknaden. Investerare flyr ofta till dollarn vid oro. Leuchtmann varnar för ökad volatilitet 2024, då centralbanker som Fed och ECB sannolikt kommer sänka räntorna.
Schweizerfrancen är traditionellt en stabil valuta. Den har blivit starkare mot euron 2023, säger Stephan på Deutsche Bank. Schweiziska centralbanken stödde francen för att bekämpa inflationen, men det stödet kan minska då inflationen sjunkit.
Högre räntor bra för norska kronan
Norska kronan anses attraktiv. Norges centralbank höjde räntan till 4,5 procent och förväntas hålla den nivån. Högre räntor gör investeringar i norska kronan mer lönsamma.
Japanska yenen anses ibland som en säker valuta i kriser, men är svag på grund av Japans låga räntor. Den japanska centralbanken höll räntan på minus 0,1 procent i december.
Källor: Norges centralbank, Deutsche Bank, Schweiziska centralbanken och ECB m.m.