Världshandelsorganisationen (WTO) varnar för tecken på att världsekonomin kan vara på väg att splittras. Chefekonomen Ralph Ossa uttrycker oro för konsekvenserna av en sådan utveckling.
I Genève rapporterar WTO att det finns en oro för att världsekonomin kan börja dela upp sig i konkurrerande maktsfärer. Detta skulle ha allvarliga konsekvenser för den globala handeln. Ossa betonar att världshandeln är viktig för försörjningstrygghet, hållbarhet och rättvisa.
WTO har studerat världsekonomin genom att dela upp länder i två hypotetiska grupper: de som röstar med USA i FN och de som står på Kinas sida. Sedan Rysslands attack på Ukraina i februari 2022 har handeln inom dessa block växt snabbare än handeln mellan dem.
Kan bli akut
Situationen är inte akut just nu, men kan bli det, varnar Ossa. WTO har beräknat att om världen faktiskt delades upp i två konkurrerande maktsfärer och dessa byggde handelsbarriärer mot varandra, skulle industriländer förlora i genomsnitt tre procent av sin BNP fram till 2050, medan fattigare och tillväxtländer skulle förlora 6,5 procent.
Ossa diskuterar risken för att en avmattning i globaliseringen kan leda till deglobalisering.
- Det diskuteras mycket om vi ska göra oss mer oberoende av andra länder, om vi kanske bara ska handla med vänliga stater eller bara förlita oss på egen produktion, säger Ossa.
Stor hjälp
Under coronapandemin var världshandeln till stor hjälp, enligt Ossa. Förutom i början, då vissa länder, inklusive Tyskland, tillfälligt stoppade exporten av viktiga varor som ansiktsmasker.
Masker, hemarbetsutrustning och vacciner har producerats i globala leveranskedjor och gjorts tillgängliga genom handel. Dessutom är det omöjligt att veta var nästa chock kommer att uppstå och vem som då har lösningen. Ett multilateralt handelssystem säkerställer att det alltid finns alternativa inköpsmöjligheter under kriser.
Källor: WTO och DPA