Mark- och Miljödomstolen vid Vänersborgs Tingsrätt har beviljat ändringstillstånd för Perstorp anläggning i Stenungsund. Anledningen till ansökan är, enligt Perstorp, Project Air och den anläggning för produktion av hållbar metanol som planeras att tas i bruk i slutet av 2026. I tillståndet ingår även uppförande och drift av en elektrolysanläggning för produktion av vätgas.
Perstorp bygger en ny anläggning med CCU (Carbon Capture Utilization) och förgasning vid fabriken i Stenungsund. Här blir koldioxidutsläpp från den egna verksamheten, tillsammans med andra restströmmar, biogas och förnybar vätgas, till hållbar metanol. Metanolen används som råvara till andra kemiprodukter.
– Det är fantastiskt att ett av Sveriges stora industri-omställningsprojekt, Project Air, planeras här i Stenungsund och att vi nu har vårt miljötillstånd på plats för den nya metanolfabriken är ett betydande steg på vägen. Metanol är en viktig råvara för Perstorp. Genom Project Air kommer vi att kunna ersätta all den fossila metanol som vi idag använder som råvara i Europa och på så sätt minska utsläppen av växthusgaser med 500 000 ton per år, säger Gauthier Hanquet, platschef för anläggningen i Stenungsund.
Om Project Air
Project Air är en kombination av en process för avskiljning och användning av koldioxid (CCU) och för omvandling av koldioxid, restströmmar, förnybart väte och biometan.
Projektet drivs av Perstorp tillsammans med Uniper, som kommer att bygga elektrolysanläggningen för vätgas. Project Air har beviljats 97 miljoner euro från EU:s innovationsfond, och ett belopp på nästan 30 miljoner euro från den svenska Energimyndigheten, som en del av initiativet Industriklivet.