Analys: Svårt för Rysslands ekonomi att hålla uppe tempot

Militärfordon framför en rysk vapenfabrik i Moskva. Foto: Wikipedia Common, kredit: Ministry of Defence of the Russian Federation

Rysslands ekonomi, som fått en skjuts av ökade satsningar främst på försvarsindustrin, ser ut att inte kunna fortsätta växa i samma takt som tidigare. Detta rapporterar det Wienerbaserade Institutet för Internationella Ekonomiska Jämförelser (WIIW), som specialiserar sig på Östeuropa. Efter att ha expanderat med 3,5 procent förra året, förväntas landets BNP bara öka med 1,5 procent under det kommande året.

Förra årets tillväxt drivs delvis av en ökning i försvarsutgifter, men nu verkar ekonomin ha nått sin kapacitetstopp och tecken på överhettning blir allt mer tydliga, enligt WIIW. Höga inflationstal och räntehöjningar till 16 procent bidrar till den sänkta tillväxttakten.

- Ryssland blir allt mer beroende av att kriget fortsätter. De enorma utgifterna för detta fungerar som en drog för ekonomin, förklarar Vasily Astrov, en Rysslandsexpert vid WIIW.

Krigets roll

Omkring 29 procent av det federala budgeten är i år avsatt för försvarsutgifter, vilket belyser krigets stora roll i ekonomin.

WIIW har även justerat ner sin tillväxtprognos för Ukraina, som lider under det ryska angreppskriget, med 1,2 procentenheter till tre procent för det här året. Institutet uttrycker en oro för framtiden av västerländska finansiella stöd till Ukraina, speciellt med tanke på osäkerheten kring en eventuell valseger för Donald Trump i USA.

Källa: Institutet för Internationella Ekonomiska Jämförelser (WIIW), Wien.