Dax slår rekord och nya toppar inom krypto och rustningsindustrin

Tyska Dax-börsen. Foto: Wikipedia Common, kredit: Dontworry

Den tyska börsens ledande index Dax har nått nya höjder, med en toppnotering på 17 089 poäng, överträffande det tidigare rekordet på 17 050 poäng, mycket tack vare positiva signaler från ECB:s ordförande Christine Lagarde om framtida penningpolitik. Trots en svag återgång handlas Dax fortfarande 0,6 procent högre än vid föregående stängning.

Lagarde antydde i sitt tal att inflationen i euroområdet är på väg tillbaka mot ECB:s mål på två procent, men underströk behovet av ytterligare data för att bekräfta trenden. ECB:s fortsatta datadrivna strategi för att bestämma nivå och varaktighet av sin restriktiva politik väntas noggrant.

I USA är nya ekonomiska data planerade att släppas, inklusive Philadelphia Fed Manufacturing Index och detaljhandelsförsäljning, vilket kan ge ytterligare insikter om den ekonomiska utvecklingen.

Oljepriserna sjunker

Bitcoin har även det nått nya höjder med en uppgång på 1,5 procent till 52 554 dollar, och markerar ett 26-månadershögsta. Detta stöds av inflöden i börsnoterade spot-Bitcoin-fonder i USA, med en total värdeökning av Bitcoin-investeringar som överstiger en biljon dollar för första gången sedan november 2021. Oljepriserna har sjunkit något efter en överraskande stor ökning av USA:s oljelager, vilket väcker oro för efterfrågan. Brent och WTI sjönk med 0,3 procent till 81,42 respektive 76,43 dollar per fat.

På företagsfronten har Delivery Hero och Airbus gjort uttalanden som påverkat deras aktiekurser. Delivery Hero stiger efter försäkringar om att kassaflödet kommer att täcka kommande förfall, medan Airbus planerar att leverera 800 flygplan detta år trots en aktienedgång.

Close Brothers aktie faller

Commerzbank rapporterar ett rekordresultat och en personalomstrukturering, medan Close Brothers aktie faller kraftigt efter ett beslut att inte utdela någon dividend på grund av "betydande osäkerheter".

Rheinmetall når nytt rekordhögt efter uppreviderade kursmål från analytiker, vilket reflekterar en ökad efterfrågan inom försvarssektorn.

Denna blandning av ekonomiska signaler och företagsnyheter visar på dynamiken på marknaderna, med teknik, försvar och kryptovalutor som noterar särskilt intresse.

Källa: Commerzbank & Handelsblatt