Efterfrågar lag som reglerar företags ansvar för miljö och mänskliga rättigheter

EU-direktivet som ska reglera företags ansvar för människor och miljö bromsas. Arkivbild

Fairtrade, ForumCiv, Naturskyddsföreningen, Oxfam Sverige och Swedwatch har kontaktat energi- och näringsminister Ebba Buschs departement för att reda ut de missförstånd som tycks råda hos regeringen kring hur EU-direktivet som ska reglera företags ansvar för människor och miljö ska fungera. Enligt uppgifter i Bryssel är Sverige just nu det enda land som uttryckligen planerar att rösta nej till denna historiska EU-lag.

Den svenska regeringen har varit motsträvig kring vissa delar i direktivet, men efter att flera ändringar gjorts har regeringen ställt sig bakom rådets position – och därmed gett sitt stöd till detta EU-direktiv. Arbetet med direktivet har redan pågått i tre år i EU och den 14 december nåddes en överenskommelse mellan rådet och Europaparlamentet.

Att Sverige nu tycks vackla i sitt stöd, och dessutom enligt uppgifter i Bryssel uppges vara det enda land som just nu planerar att rösta nej, är därför extremt oroande. Närings- och energiministern hävdar till exempel att direktivet skulle medföra en betydande risk för ökad administration för företag.