Utvecklar Sveriges första fossilfria mineralgödselfabrik i Luleå

Fertiberia är ledande övergången till produktion av fossilfri mineralgödsel med hjälp av vätgas. Foto visar Fertiberia anläggning i Palos de la Frontera. Foto: Fertiberia

I den största satsningen i sitt slag i Norden meddelar Fertiberia, Lantmännen och Nordion Energi ett partnerskap som syftar till att etablera Sveriges första fossilfria mineralgödselproduktion, genom det gemensamma initiativet Power2Earth. Genom sin vätgasbaserade produktionsprocess som baseras på fossilfri energi, har Power2Earth potential att kraftigt minska klimatpåverkan från livsmedelsproduktionen.

Projektet inleddes under 2021 och sedan dess har ett antal förstudier slutförts i kombination med att mark för fabriksetableringen i Luleå säkrats. I dagsläget pågår förberedelserna inför en miljötillståndsansökan som enligt tidsplan ska lämnas in under andra kvartalet 2024.

Fertiberia är en bolagsgrupp bestående av 13 ledande företag med verksamhet i hela Europa inklusive Spanien, Frankrike, Portugal, Nederländerna, Sverige och Grekland. Sammanlagt har Fertiberia över 1 600 anställda inom växtnäring och gödselindustrin.

– Fertiberia är ledande i arbetet med att minska jordbrukets koldioxidutsläpp genom övergången till produktion av fossilfri mineralgödsel med hjälp av vätgas. Vi är också stolta över att delta i arbetet mot Sveriges ambitiösa mål om minskade koldioxidutsläpp och samtidigt bidra till regional tillväxt och bygga en mer robust livsmedelsförsörjning, säger Javier Goñi, Fertiberias vd.

Med en produktionskapacitet på en miljon ton mineralgödsel årligen har Power2Earth också stor potential att öka robustheten i svensk livsmedelsproduktion, i linje med Sveriges nationella livsmedelsstrategi.