Bygger produktionsanläggning för återvinning av restprodukter från industrin

Cibis ska producera miljövänligt gödningsmedel från industrins restprodukter. Foto: Cinis

Det svenska greentech-bolaget Cinis Fertilizer startar sin första produktionsanläggning i början av 2024. Anläggningen i Örnsköldsvik ska producera miljövänligt gödningsmedel från restprodukter från industrin.

Cinis Fertilizer kommer att producera ett miljövänligt mineralgödsel, kaliumsulfat, genom att återvinna restprodukter från tillverkning av batterier samt från massaindustrin och övrig industri. Den patentskyddade tekniken kommer att använda hälften så mycket energi som dagens produktionsmetoder och resultatet är ett mineralgödsel med nära noll koldioxidavtryck.

Under 2023 har Cinis Fertilizer investerat och byggt en produktionsanläggning för miljövänligt kaliumsulfat i Örnsköldsvik. Under första kvartalet 2024 kommer installationsarbetet att slutföras och utrustningen testas med idrifttagning planerad till slutet av mars. Produktionen av kaliumsulfat och natriumklorid kommer att påbörjas några veckor efter avslutad testperiod. Leveranser till kunder kommer att påbörjas under andra kvartalet 2024. Parallellt har fördesign av Cinis Fertilizers produktionsanläggning i Kentucky, USA, börjat.