Aktivisternas krav på abrubt stopp av fossila bränslen riskerar miljontals liv

Klimatdemonstration. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Pixabay, cubicroot

I den politiska debatten hävdas ofta att avvecklingen av fossila bränslen är nödvändigt för att bekämpa klimatförändringarna. Men en djupdykning i ämnet avslöjar att de potentiella konsekvenserna av ett abrupt stopp skulle kunna vara förödande, skrev New York Post nyligen.

Den globala utvecklingen de senaste århundradena har i stor utsträckning drivits av tillgång till billig och tillförlitlig energi från fossila bränslen. Detta har lett till att livslängden mer än fördubblats, hungern minskat dramatiskt och inkomsterna ökat tiofaldigt. Även om klimatförändringarna sannolikt har negativa effekter, är dessa ofta kraftigt överdrivna. Data visar att antalet klimatrelaterade dödsfall från torka, stormar, översvämningar och bränder har minskat med över 97% från nästan 500 000 årligen för ett sekel sedan till mindre än 15 000 under 2020-talet.

Den dolda kostnaden av att avsluta användningen av fossila bränslen

Trots dessa fakta är det många som kräver ett omedelbart stopp för användningen av olja, gas och kol, utan att fullt ut diskutera de enorma kostnaderna och riskerna med en sådan policy. För närvarande kommer nästan fyra femtedelar av all världens energi från fossila bränslen. Ett hastigt avslutande av dessa skulle inte bara vara ogenomförbart utan även katastrofalt. Fyra miljarder människor är beroende av mat som odlas med hjälp av syntetiska gödningsmedel som nästan uteslutande produceras med naturgas. Om vi hastigt skulle avsluta användningen av fossila bränslen skulle vi inte fysiskt kunna föda fyra miljarder människor.

En mer balanserad syn på energipolitiken behövs

Den senaste forskningen visar att en effektiv övergång till nettonollutsläpp till 2050 skulle kosta otroliga 27 biljoner dollar per år i genomsnitt över hundra år, vilket motsvarar en fjärdedel av världens nuvarande BNP. Nyttan med en sådan politik skulle endast vara en bråkdel av kostnaderna.

Precis som vi hanterar trafiksäkerhet genom att inte sänka hastighetsgränserna till extremt låga nivåer bör vi närma oss klimatförändringarna på ett vettigt sätt. Detta innebär att fokusera på kortsiktig anpassning för att bygga motståndskraft och långsiktiga investeringar i forskning och utveckling.

Källa: New York Post