Rysslands beroende av yuan ökar efter dollarns avsked från Moskvabörsen

Rubeln tappar i värde. Foto: Creative Commons Lic. Pixabay: Kredit: Daria-Yakovleva

Rysslands centralbank meddelade nyligen att handeln med dollar och euro på Moskvabörsen upphör, ett beslut som togs bara dagar efter att USA lagt till börsen i sin SDN-sanktionslista. Denna förändring markerar en signifikant kursändring i Rysslands ekonomiska strategi och visar på ett ökat beroende av Kina.

Efter att handeln med de västerländska valutorna avbröts på Moskvabörsen, som har varit en viktig plattform för valutahandel sedan Sovjetunionens fall, övergår nu all valutahandel till de kommersiella bankernas växelkontor. Detta steg är tänkt att ge bankerna en central roll i den nya valutahandelsstrukturen, men det leder också till högre kostnader och minskad transparens för konsumenterna.

Den ryska centralbanken har sedan 2014 satt den dagliga rupelkursen baserat på efterfrågan och utbud på Moskvabörsen. Framöver kommer dock bankernas rapportering att vara riktlinjen för valutanoteringar, vilket kan leda till initial osäkerhet på marknaden. Experter spekulerar om att flera "versioner" av rubelkursen kan uppstå – den officiella centralbankskursen, en interbankmarknadskurs och en informell gatukurs.

Ökat beroende av Kina och potentiella ekonomiska konsekvenser

Pessimister fruktar att denna förändring är ett steg tillbaka mot sovjetiska tider, där valutahandel till slut kan försvinna helt från både börs och banker. Detta scenario skulle kunna leda till en situation där den informella gatukursen är flera gånger högre än den officiella kursen. En vecka efter att handeln upphört har dock inte ryssarna rusat till bankerna för att växla rubel mot västerländska valutor, och rubeln har faktiskt stärkts något.

Valutahandel i bankernas händer – Ryssland navigerar en ny ekonomisk verklighet

Centralbankens officiella kurs och bankernas kurser visar redan tecken på avvikelser, vilket kan antyda marknadens osäkerhet eller bankernas ovilja att engagera sig i valutahandel. Till exempel rapporterades att Sberbanks köpkurs för euro var lägre än centralbankens, medan säljkursen var betydligt högre.

Denna nya valutahandelsmetod har väckt mycket spekulation och diskussion. Att minska beroendet av västerländska valutor ökar oundvikligen beroendet av Kina och dess valuta, vilket kan leda till högre importpriser och inflation på hemmaplan.

Fakta om valutahandel i Ryssland:

  • Dollarhandel på Moskvabörsen startade efter Sovjetunionens sammanbrott 1992.
  • USA lade till Moskvabörsen på sin sanktionslista den 12 juni.
  • Dagen efter stoppade Rysslands centralbank all handel med västerländska valutor på börsen.
  • Framöver sker all dollar- och eurohandel genom bankernas växelkontor.

Källa: Kauppalehti (Affärstidningen)