Sweco designar grön vätgasanläggning i Nederländerna

Bild som föreställer nya vätgasanläggningen som är under uppbyggnad. Foto: Sweco/VoltH2

Det nederländska energibolaget VoltH2 har valt Sweco som sin partner vid utformningen av en ny vätgasanläggning i Delfzijl i Nederländerna. Alla nödvändiga tillstånd har erhållits för anläggningen, som nu är i designfasen.

Anläggningen förväntas producera cirka 5 000 ton grön vätgas per år, från och med andra halvåret 2027, och leverans kommer att ske till lokala industrier.

VoltH2 har fokus på utveckling och drift av storskaliga produktionsanläggningar för grön vätgas i Europa, med målet att förse lokala industri- och transportsektorer med förnybar energi. Bolaget har säkrat tillstånd för utvecklingen av tre gröna vätgasanläggningar i Nederländerna och kommer att utveckla ytterligare tre anläggningar i Tyskland.

Sweco är redan delaktigt i utformningen av VoltH2:s anläggningar i Vlissingen och Terneuzen (i Nederländerna) och har nu valts ut för att tillhandahålla grundläggande teknik- och utformingstjänster i projektet för den nya anläggningen i Delfzijl.

– Det är en spännande tid nu, där alla intressenter måste agera snabbt för att möjliggöra den gröna omställningen. Från Sweco är vi väl positionerade att agera rådgivare åt VoltH2 inom det här området, eftersom vi har landsöverskridande kunskap från ett stort antal vätgasprojekt runtom i Europa. Våra experter har deltagit i det här projektet under investerings- och tillståndsfasen och kan snabbt ta fram en detaljerad preliminär utformning till VoltH2, säger Åsa Bergman, vd och koncernchef för Sweco.