Lanseringen av Nvidia Blackwell skjuts upp

Nvidia Blackwell är uppkallat efter statistikern och matematikern David Blackwell. Foto: George M. Bergman/Wikimedia Commons

Nu kommer dåliga nyheter för Microsoft, Google, Meta och andra stora GPU-konsumenter. Nvidias senaste generation av acceleratorer dras med konstruktionsfel och försenas flera månader.

Efter Intel och AMD, vars processorer lider av spänningsproblem (13:e och 14:e generationen) och förseningar kopplade till kvalitetskontrollproblem (Ryzen 9000), är det nu Nvidias tur att drabbas av förseningar. Företaget ska ha informerat sina viktigaste kunder att ett konstruktionsfel innebär en fördröjning av lanseringsdatum av Nvidia Blackwell på minst tre månader, uppger branschsajten The Information.

Blackwell-chipset väntas nu inte vara ute på marknaden förrän 2025. Nvidia och dess partner TSMC genomför för närvarande tester på produktionslinjer för att försöka lösa problemet så snart som möjligt. Förseningen påverkar direkt många aktörer som med näbbar och klor försöker etablera sig på den etablera sig på generativa AI-marknaden.

The Information rapporterar att till exempel Google har beställt mer än 400 000 GB200-chips, för en total kostnad (inklusive annan utrustning) som överstiger 10 miljarder dollar. Liknande beställningar har lagts av Microsoft och Meta.