Metso kan slås samman med Sandvik

En sammanslagning mellan Sandvik och Metso skulle skapa en jätte med en förväntad omsättning på mer än 75 miljarder kronor och bli världens största gruvutrustningsföretag. Foto: Sandvik

En fusion mellan Sandviks gruvutrustningsaffär och finska Metso diskuteras i mäktiga kretsar, erfar Di. En sådan affär skulle innebära att Sandvik styckas ännu en gång, efter avknoppningen av Alleima.

En sammanslagning mellan de två skulle skapa en jätte med en förväntad omsättning på mer än 75 miljarder kronor och bli världens största gruvutrustningsföretag.

Metso två största ägare, statliga Solidium och fonden Cevian med dess grundare Christer Gardell uppges ställa sig bakom en fusion. Det stora frågetecknet är hur Fredrik Lundberg ställer sig. Genom Industrivärlden och Lundbergs kontrollerar han 20 procent av Sandvik.

En sammanslagning skulle innebära att Sandviks verktygsaffär blir ett fristående bolag.

När Di nyligen frågade Fredrik Lundberg om han kunde tänka sig att göra något strukturellt med Sandvik, svarade han:

– Det förstår jag inte vitsen med alls. Jag tycker att Sandvik har en alldeles utmärkt verksamhet både när det gäller gruvsidan och när det gäller verktygssidan. Det är en bra kombination att ha båda de här benen i Sandvik.