Heidelberg Materials får 70,8 miljoner för koldioxidfångst

70 miljoner från Tillväxtverket går till klimatneutral cementfabrik i Slite Foto: Heidelberg Materials

Cementproduktion är en av de mest utsläppsintensiva industrierna i Sverige idag. Därför har Tillväxtverket, genom EU Fonden för en rättvis omställning, beviljat 70,8 miljoner kronor till cementtillverkaren Heidelberg Materials. Målet är att fabriken i Slite på Gotland ska uppnå netto-noll utsläpp senast 2030, vilket kan reducera Sveriges totala utsläpp med fyra procent – en minskning som överstiger fabrikens nuvarande fossila utsläpp.

För att nå detta mål krävs att bolaget utvecklar teknologier för koldioxidinfångning och lagring, även kallad Carbon Capture and Storage (CCS). Med CCS-teknik och ökad användning av biobränslen förväntas anläggningen kunna fånga upp till 1,8 miljoner ton koldioxid per år. Projektet, som finansieras av Tillväxtverket och pågår fram till 2026, fokuserar därför på förberedande åtgärder för att införa CCS-teknologin. Heidelberg Materials planerar även att öka användningen av biobränsle och alternativa material i cementproduktionen för att minska behovet av kalksten.

Den planerade CCS-anläggningen kommer att kräva stora mängder elkraft, och energibehovet kan tidvis öka femfaldigt. Därför är en av de huvudsakliga aktiviteterna i projektet installation och driftsättning av ett nytt ställverk, som ska kunna fördela elkraften mellan CCS-anläggningen och övriga enheter på fabriksområdet i Slite.

- Genom att stödja etableringen av en CCS-anläggning vid cementfabriken i Slite bidrar vi till att minska klimatpåverkan både på Gotland och i hela Sverige. Det är precis det Fonden för rättvis omställning syftar till – att stödja klimatomställningen i industrier och regioner med höga koldioxidutsläpp, samtidigt som vi bevarar konkurrenskraften, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket.

Fonden för en rättvis omställning finansierar även forskningsinitiativ för en klimatneutral mineralindustri samt förstärkning av Gotlands elnät.

Heidelberg Materials är Sveriges enda cementtillverkare, och fabriken i Slite är landets tredje största punktutsläppskälla för koldioxid, trots att den är en av Europas mest miljö