Gruvan i Svappavaara får batteridrivna truckar

Fr. vänster_Johan Gustafsson-Magnus Kohkoinen-Magnus Pekkari-Patrik Snell-Linda Dittrich. Foto: Snells Entreprenad AB/Nordkust Maskin AB

Snells Entreprenad AB har ingått avtal med Nordkust Maskin AB avseende köp av batteridrivna truckar. Dessa truckar kan bli de första helt batteridrivna truckarna i en svensk gruva, enligt ett pressmeddelande, och ska användas för att transportera rågodsmaterial i LKAB:s gruva i Svappavaara.

Tidigare i sommar ingick Snells Entreprenad ett fyraårigt avtal med LKAB för rågodstransporter, upplagshantering och maskintjänster i Svappavaara, med start den 1 januari 2025. De första truckarna väntas levereras samtidigt som avtalet träder i kraft.

Avtalet med Nordkust Maskin inleds med en testperiod där truckarnas prestanda kommer att utvärderas under de specifika förhållandena i Svappavaara. Om testet visar sig framgångsrikt, kommer samtliga trucktransporter i uppdraget att köras på batteri från hösten 2025.

– I upphandlingen finns krav på att vara innovativ vad gäller lösningar som minskar verksamhetens avtryck på klimat och miljö. Bränslet för transporterna är självklart en stor del i detta. Batteritekniken kan ännu inte ersätta alla typer av transporter i gruvorna, men med rätt förutsättningar kan transporter drivas på batteri. Just för det här uppdraget finns förutsättningar då en stor del av transporterna med last sker i nedförsbacke och då kan truckarnas egen laddning användas i större utsträckning än om lasten alltid transporteras i stigning, säger Magnus Pekkari, vd för Snells Entreprenad.

Maskinbranschen har, enligt Snells Entreprenad, traditionellt sett inte valt batteridrift för tunga fordon i första hand. Men batteriteknikens snabba utveckling och kapacitetsförbättringar öppnar upp nya möjligheter för framtiden.

– Vi är små aktörer i sammanhanget, men börjar vi inte någonstans så kommer inget att hända. Vi hoppas verkligen att samarbetet med Nordkust och användandet av de batteridrivna truckarna blir framgångsrikt. Det kommer att betyda mycket, både för oss och hela gruvindustrin om vi lyckas, säger Magnus Pekkari.

Nordkust Maskin är återförsäljare och servicepartner för Sany, samarbetar nära Snells för att säkerställa en effektiv drift och planering av transporterna.