Volvo Cars skruvar ner sina utsläppsmål

Volvo PV:s huvudkontor i Torslanda. Foto: Mangan02/Wikimedia Commons

Volvo Cars meddelar att de ska ”justera ambitionerna för elektrifiering, men satsar fortsatt på en helt eldriven framtid”.

Man tror inte längre att hela den globala försäljningsvolymen  kommer att utgöras av elektrifierade bilar redan 2030. ”De återstående 0 till 10 procenten kommer att göra det möjligt att sälja ett begränsat antal mildhybridmodeller, om så behövs. Detta ersätter bolagets tidigare ambition om att modellprogrammet ska vara helt eldrivet 2030”, skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Som ett resultat av de nedskruvade ambitionerna för elektrifiering kommer bolaget inte kunna hålla lika höga mål för reducering av koldioxidutsläpp. Till 2030 siktar bolaget på att ha minskat CO2-utsläppen per bil med 65-75 procent jämfört med 2018 års nivå, en justering av den tidigare ambitionen om 75 procents minskning.

– Vi är fast övertygade om att vår framtid är elektrisk”,”En elbil ger en överlägsen körupplevelse och ökar möjligheterna att använda avancerad teknik som förbättrar den totala kundupplevelsen. Det är dock tydligt att övergången till elektrifiering inte kommer att vara linjär, och kunder och marknader rör sig i olika hastigheter. Vi är pragmatiska och flexibla, samtidigt som vi behåller en branschledande position inom elektrifiering och hållbarhet, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars.