Litiumraset sinkar investeringar

Foto: Wikimedia Commons

Litiumprisraset pressar gruvbolagens vinster och på grund av det nu råder överutbud på litium i världen, flaggar flera kinesiska bolag för att de kommer att se över sina investeringsstrategier.

Litiumpriset är det lägsta på tre år. Kinesiska Ganfeng, den femte största producenten i världen av litium, redovisade en förlust på 107 miljoner dollar första halvåret i år. Tianqi, en annan kinesisk litiumkoncern, noterade sin första halvårsförlust sedan 2020 på 734 miljoner dollar, enligt Bloomberg.

– Det finns inga undantag. Alla stora litiumproducenter har tappat 50 procent av sitt värde, sammanfattar Michel Jebrak, specialist på mineraltillgångar och medförfattare till boken Objectif lithium, till mediekanalen RFI.

Föga överraskande överväger Ganfeng nu också att skjuta på sina investeringsplaner, särskilt för projekt som inte genererar "betydande" avkastning på kort sikt.

Enligt Jebrak ser framtiden särskilt osäker ut för juniorföretagen som drömde om att göra sig en förmögenhet på litium. Litiumraset gör dem till ett lätt byte för ”major”-företagen, enligt honom. Särskilt sådana som lämnat kolet bakom sig och som är tvungna att positionera sig på framtiden kritiska metaller, som behövs för energiomställningen.

– Det är därför inte uteslutet att vi kommer att få bevittna en period av uppköpsförhandlingar eller fusioner mellan företag.

Enligt en färsk prognos från USB kommer litiumefterfrågan att sjunka med 10 procent fram till 2030, oberoende av många projekt sinkas.