Helen satsar på små kärnreaktorer för uppvärmning i Helsingfors

Kärnkraft kommer att värma upp Helsingfors i framtiden om energibolaget Helen lyckas med SMR-projektet. Foto: Energibolaget Helen

Det finska energibolaget Helen har påbörjat det första steget i sitt kärnkraftsprogram som syftar till att bygga en småskalig kärnreaktor för fjärrvärme i Helsingfors. Samtidigt har den finska utvecklaren av små modulära reaktorer (SMR), Steady Energy, lämnat in dokumentation om sin reaktordesign för granskning av landets kärnkraftstillsynsmyndighet, STUK.

Under den första fasen av Helens kärnkraftsprogram kommer bolaget att förhandla med potentiella partner och aktieägare, utvärdera leverantörer av kraftverk och fastställa möjliga platser för anläggningen. Programmet förväntas vara klart till 2026.

Helen förklarar att beslutet att undersöka kärnkraftens potential är en del av bolagets mål att uppnå koldioxidneutral energiproduktion under 2030-talet.

– Att uppnå detta kräver en stabil, pålitlig och eloberoende värmekälla som kan placeras nära fjärrvärmenätet, säger bolaget i ett uttalande.

För närvarande producerar Helen värme, el och kyla vid sina anläggningar runt om i Helsingfors. Kärnkraftsprogrammet fokuserar på att utvärdera små modulära reaktorer baserade på beprövade lösningar, som kan användas både för elproduktion och för fjärrvärme.

Ett mål mot en förbränningsfri framtid

Helen siktar på en framtid utan förbränning och vill inkludera alla rena produktionsformer i sitt energisystem. Olli Sirkka, vd för Helen, säger:

– Vi har därför beslutat att systematiskt och så snabbt som möjligt gå vidare med kärnkraftsprogrammet, med insikt om att detta är ett flerårigt projekt. Om allt går enligt plan kommer vi att ha vår första småskaliga kärnreaktor som levererar värme till Helsingfors senast i början av 2030-talet.

Sirkka betonar vikten av samarbete med beslutsfattare och teknikföretag för att uppnå målen, och ser fram emot att den pågående översynen av den finska kärnkraftslagen kommer att underlätta införandet av kärnkraft i Helsingfors värmeproduktion.

Steady Energy i framkant för småskaliga kärnkraftslösningar

I oktober förra året blev Helen det första energibolaget att samarbeta med Steady Energy genom att underteckna en avsiktsförklaring för att möjliggöra en investering i en småskalig kärnreaktor för fjärrvärme. Avtalet, som är giltigt till 2027, omfattar bland annat att främja reformen av den finska kärnkraftslagen, ansöka om platslicens och teknologiskt tillstånd samt att fastställa ett fast kontraktspris för anläggningen. Det ger också Helen möjlighet att köpa upp till tio reaktorenheter med en kapacitet på 50 megawatt från Steady Energy.

Steady Energy planerar att bygga världens första fjärrvärmeanläggning med sin LDR-50 SMR-reaktor till 2030. Reaktorn har en termisk kapacitet på 50 megawatt och är designad för att verka vid cirka 150 grader Celsius och under ett tryck på 10 bar. Dessa driftsförhållanden är mindre krävande än traditionella reaktorer, vilket enligt företaget förenklar de tekniska lösningarna som krävs för att uppfylla kärnkraftsindustrins höga säkerhetsstandarder.

Licensgranskningar och framtida projekt

Finlands Strålsäkerhetscentral (STUK) meddelade att Steady Energy i slutet av augusti lämnade in material för bedömning av sin SMR-reaktor. Samtidigt har Fortum, som driver Loviisa kärnkraftverk, också bett STUK om preliminära bedömningar av några alternativa reaktortyper som en del av sitt arbete med att undersöka möjligheterna till nya kärnkraftsprojekt i både Finland och Sverige.

– Bedömningarna ger företagen en uppfattning om huruvida deras planer uppfyller de säkerhetskrav som ställs för anläggningarna, säger STUK.

Inga licensansökningar har dock lämnats in ännu, och STUKs bedömningar är inte kopplade till några licensprocesser, men den finska kärnkraftslagen tillåter att preliminära säkerhetsbedömningar görs.

Samarbeten och internationellt stöd

Steady Energy har fått starkt stöd för sitt arbete, inte bara från Finland utan även från internationella aktörer. Till exempel skrev företaget i december 2023 ett avtal med kommunala energibolaget Kuopion Energia om möjligheten att bygga upp till fem fjärrvärmereaktorer från 2030. I juli undertecknade Steady Energy och Kuopion Energia ett ettårigt förplaneringsavtal för att påbörja byggandet av en småskalig kärnreaktor i Kuopio i början av 2030-talet.

Som en del av avtalet har Kuopion Energia även påbörjat en miljökonsekvensbedömning för potentiella platser för anläggningen.

Med det här initiativet tar Finland ytterligare steg mot att bli en ledande nation inom grön kärnenergi och fjärrvärmeproduktion.

Källa: World Nuclear News

 

 

 

ChatGPT kan begå misstag. Kontrollera viktig information.