Valmet i ekonomisk omställning – stora förändringar väntar kartong- och pappersenheten

För Valmet handlar de kommande månaderna om att genomföra de nödvändiga förändringarna på ett sätt som både stöttar företagets långsiktiga mål och tar hänsyn till de anställdas situation. Förhandlingarna som nu inletts kommer att ge klarhet i hur dessa förändringar ska genomföras och vilka konsekvenser de får för personalen. Foto: Valmet

– Valmet, en global leverantör av kartong- och pappersteknologi, har inlett förhandlingar enligt samarbetslagen för sin kartong- och pappersenhet i Finland. Företaget står inför stora omställningar som ska förbättra lönsamheten och stärka konkurrenskraften.

Valmet har nyligen påbörjat förändringsförhandlingar inom sin affärsenhet för kartong- och pappersfabriker, som är en del av företagets pappersverksamhet. Denna affärsenhet utvecklar och levererar maskinlinjer och teknologi för kartong- och pappersproduktion globalt. Förhandlingarna är en direkt följd av företagets behov att anpassa sig till en förändrad marknad och säkra långsiktig lönsamhet.

Förhandlingar inledda för att stärka ekonomin

Tidigare i år vidtog affärsenheten redan åtgärder för att möta de nya marknadsförhållandena, men dessa åtgärder har inte varit tillräckliga. Därför inleds nu bredare förändringar som omfattar hela personalstyrkan inom enheten i Finland, totalt cirka ettusen trehundra anställda. Det är dock viktigt att notera att andra delar av Valmets pappersverksamhet eller dess personal inte påverkas av dessa förändringar.

– Förhandlingarna är nödvändiga för att säkerställa att vi kan fortsätta vara konkurrenskraftiga på den globala marknaden, säger en talesperson för Valmet.

Plan för omstrukturering och personalnedskärningar

De förändringar som nu diskuteras innebär omstruktureringar inom organisationen och utveckling av arbetsmodeller. Valmet ser också över möjligheter till anpassning av personalstyrkan för att matcha det aktuella arbetsläget. Enligt företagets preliminära bedömning kan åtgärderna komma att innefatta både tillfälliga permitteringar och permanenta personalnedskärningar. Det finns också möjlighet till pensionsavgångar och interna omplaceringar.

Den initiala bedömningen pekar på att cirka tvåhundra tjänster kan försvinna permanent. Det slutgiltiga antalet permitteringar och uppsägningar kommer dock att fastställas under förhandlingarnas gång.

Valmets globala närvaro och ekonomiska situation

Valmet är ett stort och internationellt företag med över nitton tusen anställda runt om i världen. I Finland sysselsätter företaget omkring sex tusen sexhundra personer, vilket gör det till en av de större arbetsgivarna inom sin bransch i landet. Trots sin storlek står Valmet, liksom många andra företag inom industrisektorn, inför ekonomiska utmaningar som följer av globala förändringar och en allt tuffare konkurrenssituation.

Den senaste tidens förändrade marknadsläge har satt press på företaget att anpassa sig för att fortsatt kunna leverera innovativa och effektiva lösningar till sina kunder. För Valmet, som är specialiserat på att utveckla avancerad teknologi för papperstillverkning, innebär detta både en omställning i hur företaget arbetar och vilka resurser som behövs för att möta framtidens krav.

Utmaningar i en föränderlig marknad

Valmets kartong- och pappersenhet har länge spelat en central roll i företagets verksamhet, men den globala marknaden för pappersprodukter har genomgått stora förändringar de senaste åren. Digitalisering, förändrade konsumtionsmönster och ökade miljökrav har bidragit till att efterfrågan på vissa typer av pappersprodukter har minskat. Samtidigt har behovet av mer hållbara och återvinningsbara material, såsom kartong, ökat.

Valmet har varit aktivt i att möta dessa utmaningar genom att utveckla nya teknologier och lösningar som hjälper sina kunder att producera mer miljövänliga produkter. Trots detta har den förändrade marknaden gjort det nödvändigt för företaget att se över sin organisation och vidta ytterligare åtgärder för att säkra långsiktig konkurrenskraft och lönsamhet.

– Vi är fast beslutna att anpassa oss till de förändringar vi ser på marknaden och fortsätta erbjuda våra kunder de bästa möjliga lösningarna, säger Valmets representant.

Framtiden för Valmet och pappersindustrin

Det är ännu oklart hur den globala marknaden för kartong- och pappersprodukter kommer att utvecklas på lång sikt, men det står klart att de företag som kan anpassa sig snabbt och effektivt till nya förutsättningar har störst chans att lyckas. Valmet har redan visat sig vara en innovativ aktör inom sitt område, och genom de förändringar som nu diskuteras har företaget möjlighet att stärka sin position ytterligare.

– Vi är redo att möta de utmaningar som ligger framför oss och fortsätta utveckla vår verksamhet för att möta våra kunders behov, avslutar Valmets talesperson.

Källa: Valmet

 

 

4o