Boliden flaggar för massiv ökning av produktionen i Garpenberg

I Garpenberg bryts komplexmalm som innehåller zink, bly, silver, koppar och guld. Foto: Boliden

Boliden vill kraftigt öka produktionen i Garpenberggruvan i Hedemora. Gruvföretaget ska söka tillstånd för att bryta 28 procent mer malm i Garpenberg. Det uppger Södra Dalarnes Tidning.

- Ingenting beslutat men det är en signal om vad vi jobbar mot. Det känns väldigt kul tycker jag, säger Pär Göting, områdeschef för Boliden i Garpenberg, till tidningen.

I Garpenberg bryts komplexmalm som innehåller zink, bly, silver, koppar och guld. 

För tio år sedan investerade Boliden 3,9 miljarder kronor i gruvan för att kunna öka brytningen från 1,5 miljoner ton till 2,5 miljoner ton malm. Sedan dess har produktionen klättrat uppåt och brytningen tangerar nu tillståndstaket på 3,5 miljoner ton.

Därför vill Boliden få till stånd en ändring av miljötillståndet, så att företaget får rätt att bryta upp till 4,5 miljoner ton per år.

Enligt Pär Göting har de ”en ganska stor malmbas” i Garpenberg.

Två stora investeringar kan bli aktuella. Den ena rör ett nytt verk för tillverkning av sandpasta, en restprodukt som behöver föras tillbaka i hålrummen där malmen brutits. Den andra investeringen, som ligger längre fram i tiden, är ett nytt schakt som behövs för att öka uppfordringskapaciteten.