Tyskland drar in stödet för batteriforskning – industrin varnar för konsekvenser

Batteritillverkning hos Rockwell Automation. Foto: Rockwell Automation

Från och med 2025 kommer Tysklands federala utbildnings- och forskningsministerium troligen att upphöra med finansiering av nya batteriforskningsprojekt. Detta besked har oroat forskare och industrin, som ser det som ett hot mot landets konkurrenskraft. Endast pågående projekt kommer att få fortsatt finansiering fram till 2028.

I ett utkast till budgeten för 2025 framgår det att den tyska staten planerar att stoppa finansieringen av nya batteriforskningsprojekt. Detta bekräftas av ministeriet, som meddelar att inga nya forskningsinitiativ kommer att få stöd med de återstående medlen efter 2025. Istället kommer de befintliga projekten att finansieras fram till 2028 via Klimat- och omställningsfonden, som har avsatts för detta ändamål.

– I årets budget för 2024 kan nya incitament fortfarande ges för batteriforskning, men efter 2025 kommer det sannolikt inte att finnas utrymme för nya projekt, säger en talesperson för utbildnings- och forskningsministeriet.

Industrin varnar för hot mot innovationskedjan

Kompetensnätverket för litiumjonbatterier (Klib) har sedan tidigare varnat för dessa nedskärningar och menar att de kan få allvarliga konsekvenser för den tyska industrins konkurrenskraft. Klib, som representerar olika aktörer inom batteriforskning och -utveckling, hade redan misstänkt att 2025 års budget inte skulle innehålla några anslag för nya forskningsprojekt, och nu visar det sig att de hade rätt.

– Det är oroande att finansieringen av forsknings- och utvecklingsprojekt kan upphöra, vilket i sin tur kommer att stoppa innovationsflödet som leder till nya industriella tillämpningar, säger Klibs representanter.

Hildegard Müller, ordförande för den tyska bilindustrins förbund (VDA), uttrycker också sin oro:

– För bara ett år sedan talade regeringen om att göra Tyskland till ett centrum för battericeller, men nu ser vi att forskningsfinansieringen snart kan försvinna helt. Det här är ett exempel på hur politiska mål och verkliga åtgärder inte går hand i hand, säger Müller.

Budgeten krymper – inga nya åtaganden för framtiden

Under 2024 har Tysklands budget för batteriforskning redan minskat till 155 miljoner euro, varav 135 miljoner är öronmärkta för pågående projekt och endast 20 miljoner för nya godkännanden. Dessa belopp kommer att behöva fördelas över flera år, eftersom forskningsprojekt sällan avslutas inom ett år. För 2025 planeras en ytterligare nedskärning, där endast 118 miljoner euro avsätts för batteriforskning, och inga medel för nya projekt reserveras.

– Det innebär att de 118 miljoner euro som finns kvar i budgeten uteslutande kommer att gå till redan påbörjade projekt, säger Klib.

Internationell konkurrens ökar

Medan Tyskland ser ut att dra tillbaka stödet för batteriforskning, satsar andra länder stort på området. Länder som Kina och Sydkorea investerar betydande summor i batteriteknologi, särskilt med tanke på den växande efterfrågan inom elmobilitet och lagring av förnybar energi. Detta oroar forskare och industrin i Tyskland, där många ser en risk att landet halkar efter internationellt.

Martin Winter, forskare vid MEET-batteriforskningscentrum vid Münsters universitet, kommenterar:

– Alla andra länder ökar sina investeringar, eftersom det nu handlar om att genomföra teknologin i praktiken. Om Tyskland minskar sitt stöd kommer det att få långsiktiga konsekvenser för vår konkurrenskraft på den globala marknaden, säger Winter.

Analys: vad innebär detta för batteriforskningen i Europa?

Batteriteknologin är central för framtidens energiomställning, inte minst när det gäller elbilar och energilagring. I takt med att förnybar energi ökar behöver effektiva och hållbara batterier utvecklas för att kunna lagra el från sol- och vindkraftverk. Utan stöd från staten kan Tysklands batteriindustri få svårt att hävda sig internationellt, särskilt mot länder som satsar massivt på forskning och utveckling.

En av de största farhågorna är att Tyskland, som tidigare legat i framkant inom batteriforskning, kommer att tappa mark till internationella konkurrenter. Om finansieringen försvinner kan det hämma utvecklingen av nya batteriteknologier och innovationer som skulle kunna göra Tyskland ledande inom elbil- och energisektorn.

Att Tyskland drar in på batteriforskningen väcker stor oro inom industrin. Med ett allt större fokus på förnybar energi och elfordon riskerar landet att hamna på efterkälken om finansieringen försvinner. Samtidigt ökar konkurrensen från andra länder som satsar stort på att utveckla batteriteknologin.

Källa: Der Spiegel / Table.media