BP och Iberdrola godkänner Spaniens "största" gröna vätgasprojekt – men andra projekt i Europa är betydligt större

Det spanska olje- och gasbolaget Cepsa har valt tyska Thyssenkrupp Nucera och Siemens Energy som sina föredragna leverantörer för 400 megawatt elektrolysatorer till den första fasen av en 1 gigawatt stor grön vätgasanläggning vid La Rabida-raffinaderiet i den sydspanska hamnstaden Huelva. Foto: Cepsa

BP och energibolaget Iberdrola har formellt gett grönt ljus för byggandet av sitt gemensamma vätgasprojekt i Castellón, Spanien, efter att ha fattat ett slutligt investeringsbeslut i juli. Projektet, som är ett 50/50 samarbete, ska enligt plan stå klart 2026 och ha en kapacitet på 25 megawatt.

Projektet, som har fått 15 miljoner euro i statliga bidrag från Spaniens återhämtningsfond efter Covid-19, ska drivas med fem protonutbytesmembran (PEM) elektrolysatorer på 5 megawatt vardera, tillverkade av det amerikanska företaget Plug Power. Grön elektricitet till anläggningen kommer att levereras av Iberdrola, som tecknat ett elköpsavtal (PPA) om 200 gigawattimmar per år från sina vind- och solkraftsverk i Spanien.

Färdigställande 2026 – ersätter grått väte i raffinaderiet

När projektet står klart 2026 förväntas det ersätta 2 800 ton grå vätgas, som för närvarande används vid BP:s raffinaderi i Castellón, med grön vätgas. Detta ligger i linje med EU:s förnybarhetsdirektiv, som kräver att 42 % av allt vätgas som används i industrin ska vara förnybart till 2030. Det innebär att raffinaderier i Europa måste ersätta fossilbaserat vätgas med grön vätgas för att minska sina utsläpp, vilket har lett till att flera stora energibolag påbörjat investeringar i liknande projekt.

Även om EU:s direktiv ännu inte är fullt implementerat på nationell nivå och detaljer kring incitament och sanktioner i medlemsländerna inte är fastställda, har flera stora bolag redan tagit investeringsbeslut för att satsa på grön vätgas.

Konkurrens från större projekt i Europa

Trots att BP och Iberdrolas projekt med grön vätgas kommer att ha större elektrolyskapacitet än det största aktiva gröna vätgasprojekt i Europa i dag – Yaras 24 megawatt stora anläggning i Norge – är det inte det största på kontinenten. I norra Sverige pågår bygget av en grön stålindustri med en elektrolyskapacitet på hela 700 megawatt, som utvecklas av företaget Stegra, tidigare känt som H2 Green Steel.

Cepsa, en annan spansk energijätte, har redan valt sina föredragna leverantörer för ett vätgasprojekt på 400 megawatt i Huelva, vilket förväntas förse La Rábida-raffinaderiet med grönväte från och med 2026. Dock har Cepsa ännu inte fattat ett slutligt investeringsbeslut, och förseningar skulle kunna skjuta upp startdatumet med flera år.

BP:s och Iberdrolas långsiktiga vätgassatsning

BP:s VD, Murray Auchincloss, bekräftade i samband med företagets rapport för det andra kvartalet i juli att projektet i Castellón var en del av företagets strategi för att satsa på industriella elektrolyser. Genom att kombinera BPindustriella expertis med Iberdrolas kunskaper inom förnybar energi hoppas de två bolagen leda omställningen till en grönare energiframtid i Europa.

Grön vätgas har blivit en avgörande del i energiomställningen, särskilt inom tunga industrier som raffinaderier och stålproduktion, där det kan ersätta fossila bränslen och bidra till att minska koldioxidutsläppen. Genom att använda förnybar energi, som vind- och solkraft, kan grön vätgas tillverkas utan utsläpp av koldioxid, vilket gör det till en central komponent i många länders planer för att uppnå klimatneutralitet.

Framtiden för grönväte i Europa

Med flera stora projekt med grön vätgas under utveckling runt om i Europa, står BP och Iberdrola inför en hård konkurrens. EU:s strikta klimatmål driver på efterfrågan på grön vätgas, och det är sannolikt att vi kommer att se ännu fler investeringsbeslut och nya projekt under de kommande åren.

Även om BP:s och Iberdrolas satsning är en viktig milstolpe för Spaniens grön vätgasindustri, står det klart att Europa kommer att se betydligt större anläggningar under det kommande decenniet.

Källa: Hydrogen Insight