Startupen LignEasy säkrar investering på 1 miljon euro från EIT InnoEnergy

Bakgrunden till satsningen är framför allt resursslöseriet inom massa- och pappersindustrin. Varje år bränns över 15 miljoner ton lignin av europeiska sulfatmassabruk för energiutvinning, enligt LignEasy. Foto: LignEasy
Foto: LignEasy

Riskkapitalbolaget EIT InnoEnergy investerar 1 miljon euro i den finska startupen LignEasy, verksamt inom biobaserade material. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Nu väntar en snabb uppskalning av LignEasy och redan i slutet av oktober ska dess pilotanläggning för 1 ton om dagen i värmländska Bäckhammar vara i full drift”.

LignEasy är specialiserat på teknik för avskiljning av lignin ur sidoströmmarna vid sulfatmassabruk, vilket gör att man både kan minska koldioxidutsläppen från massaindustrin och ersätta fossila råvaror med skogsbaserade. Produkten ska samtidigt vara luktfri.  

– Denna investering markerar en stor milstolpe för vårt företag och kommer att hjälpa oss skala upp vårt arbete för att minska koldioxidutsläppen från massa- och kemiindustrin. I dagsläget är problemet att strukturvärdet i ligninet går till spillo genom att brännas upp, eftersom det finns tekniska hinder för att uppnå hållbar separation. Samtidigt ser vi avsevärda behov att förse industrin med miljövänliga alternativ till fossila råvaror, säger Eric Enqvist, medgrundare av och ordförande för LignEasy, i pressmeddelandet.

Finansieringen kommer även att bygga på det bidrag från det europeiska programmet EIC Accelerator som företaget tidigare har fått.

– Vi tror att LignEasy kommer att spela en viktig roll för att minska koldioxidutsläppen i flera industrier, och är glada att välkomna dem till vår portfölj. Deras innovativa metod för ligninavskiljning gör det möjligt att accelerera användningen av biomaterial och fasa ut fossilbaserade alternativ. Lignin går från att vara en restprodukt till en värdefull resurs, säger Jonas Nordlund, investeringsansvarig på EIT InnoEnergy Skandinavien.

Bakgrunden till satsningen är framför allt resursslöseriet inom massa- och pappersindustrin. Varje år bränns över 15 miljoner ton lignin av europeiska sulfatmassabruk för energiutvinning, enligt LignEasy.  LignEasys patenterade teknologi separerar ut ligninet så att det istället ska kunna användas i högvärdiga applikationer som plywood, byggmaterial, biokompositer i plast och förpackningar.

Tidigare system för avskiljning av lignin har, enligt företaget,  orsakat skadliga sulfatutsläpp till vattendrag. LignEasy använder en svavelsyrafri separationsteknik och en ny, filtreringsbaserad reningsmetod. ”Denna innovation producerar högvärdigt lignin samtidigt som den minskar massabrukens utsläpp. Parallellt förses den kemiska industrin med ett förnybart råmaterial i form av en luktfri, biobaserad råvara som kommer som flytande koncentrat eller torkat pulver”.

LignEasy som grundades 2022 och är baserat i Helsingfors.