Metsjö tar 40 meter lång rörlaser i drift

Den nya maskinen är Europas största rörlaser sett till den rörlängd som maskinen kan hantera. Foto: Metsjö
Familjeägda Metsjö har 80 anställda och en stor produktionsanläggning på 30 000 kvadratmeter. Anläggningen tillverkar vagnar, flakväxlare, maskinhallar och mobila förråd. Foto: Metsjö

Ivarssons i Metsjö utanför Linköping meddelar att de har driftsatt en 40 meter lång rörlasermaskin med 3D-skärningsförmåga. Den nya maskinen är Europas största rörlaser sett till den rörlängd som maskinen kan hantera, enligt Metsjö.

Det har tagit två år att bygga maskinen.

Maskinen kan skära fyrkantiga och runda rör, i längder upp till 15 meter.  

Maskinen har 3D skärningsförmåga genom att den kan tilta huvudet 45 grader. Det gör att maskinen kan fasa kanter och därigenom exempelvis förbereda svetsfogar.

”Eftersom maskinen är så precis i kombination med att Metsjö redan har flera avancerade laserskärmaskiner för plåt kan Metsjö få konstruktionsdelar att passa ihop som i ett pussel”, skriver Metsjö.

– Den här maskinen gör att vi underlättar vår byggnation av stora vagnar och flakväxlare, säger Metsjös vd Anders Ivarsson.

– Vi bygger redan några av världens största vagnar och flakväxlare idag, exempelvis avlastarvagnen MetaK 120 som rymmer 90 kubikmeter. När man bygger stora konstruktioner vill man ogärna skarva balkar och plåt. Skarven gör konstruktionens hållfasthet sämre och egenvikten tyngre. När vi nu kan skära exempelvis chassirören ända upp till 15 meters längd i fyrkantsrör utan skarv och med extrem precision underlättas naturligtvis vår byggnation av framtidens stora flakväxlare och vagnar.

Att maskinen kan hantera långa rör gör att man kan hoppa över det initiala produktionssteget kapning. 

Metsjö är en by som ligger strax utanför Linköping. Familjeägda Metsjö har 80 anställda och en stor produktionsanläggning på 30 000 kvadratmeter. Anläggningen tillverkar vagnar, flakväxlare, maskinhallar och mobila förråd.