Rio Tinto på charmoffensiv i Serbien

Litiumbatteri. Arkivbild.

I Serbien kan Europas största litiumgruva byggas, den så kallade Jadar-gruvan som skulle kunna täcka 90 procent av Europas nuvarande litiumbehov, med en beräknad produktion på 58 000 ton raffinerat litiumkarbonat om året. Men gruvprojektet möter kompakt folkligt motstånd, då det finns en utbredd oro att gruvan ska förstöra miljön.

Regeringen i Serbien har dock vänt i frågan och nyligen fick Rio Tinto tillbaka sitt tillstånd att utveckla projektet.  Regeringen säger nu att projektet kommer att bli ett lyft för ekonomin och tillföra landets ekonomi 12 miljarder euro årligen.

Gruvbolaget måste dock säkra godkännanden för att få börja producera litium på platsen, vilket kommer att bero på dess miljökonsekvensstudie, meddelade landets energiminister Dubravka Djedovic Handanovic nyligen.

Experter uppskattar att det kan ta Rio Tinto två år att få de tillstånd som krävs för att börja anlägga gruvan.

Rio Tintos vd, dansken Jakob Stausholm, besökte västra Serbien i början av september, tillsammans med Serbiens president Aleksandar Vučić, för att diskutera frågan med lokalbefolkningen ansikte mot ansikte.

Strausholm har också gett sig in i den lokala debatten om gruvan. I den serbiska tidningen Politika erkänner vd:en tidigare misstag, men hävdar där att bolaget är ”mycket bra” på att lära sig av misstag och inte upprepa dem.

Strausholm skriver vidare att det fanns massor av felaktig och feltolkad information som cirkulerat om projektet och företaget, och kallade det "en noggrant utformad och välorganiserad kampanj för att sprida desinformation".