IKEM: Sverige behöver en nationell vätgasstrategi

Ulf Bergstrand, vätgasexpert på IKEM. Foto: Bengt Säll

År 2030 ska 42 procent av den vätgas som används inom industrin vara fossilfri, enligt regeringens mål. För att nå dit krävs mer grön el och en omfattande utbyggnad av infrastruktur som kan underlätta både import och export. Det menar IKEM, innovations- och kemiindustrierna i Sverige, som kräver en nationell vätgasstrategi.

– Ett första steg för Sverige vore att, precis som nästan alla andra EU-länder har gjort, anta en vätgasstrategi med konkreta mål för att avhjälpa hindren och skapa förutsättningar att bli den vätgasnation vi behöver bli. För att vara med i vätgasracet behöver Sverige också besluta hur stor del av EU:s gröna vätgas vi tänker bidra med, skriver Ulf Bergstrand, vätgasexpert på IKEM, i en debattartikel på Altinget.

– Med en vätgasinfrastruktur kan vi locka gröna investeringar och stärka konkurrenskraften. Just nu blir vi omsprungna av land efter land, säger Jonas Hagelqvist, vd på IKEM.

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70 000 medarbetare.