LKAB överväger avveckling av Östra Malmberget efter jordskalv

Omfattande seismisk aktivitet har regsitrerats i Östra Malmberget den senaste tiden. Foto: Wikimedia Commons

Helgens seismiska aktivitet var enligt gruvbolaget LKAB på en sådan nivå att de nu anser att en avveckling av östra Malmberget är nödvändig.

LKAB ska nu kontakta myndigheter för att diskutera läget för seismisk aktivitet.

–  Vi förstår att vibrationerna under den gångna helgen varit obehagliga, och att de kan skapa en oro för framtiden, vilket vi tar på stort allvar. Vad LKAB ser efter den senaste helgens stora skalv och de upprepade skalv vi haft, är att nu är störningarna nog på en sådan nivå där vår tolkning av miljövillkoren innebär att vi på allvar måste överväga en avveckling av området. Det här kommer vi ta upp med myndigheterna, säger Michael Palo, affärsområdeschef Järnmalm på LKAB, i ett pressmeddelande.

–  Vår bild är att om vi ska kunna avveckla ett område, ja då måste det finnas en legal grund för att säga till folk du måste flytta. Idag finns inte det i det här området. Det är något myndigheterna behöver se på, tillägger han.

–  Samtidigt vill vi också besikta husen i området för att se om de senaste händelserna orsakat skador. Dessutom ska vi inleda en fördjupad dialog med de boende för att få en bättre bild av hur många som vill flytta från området och vilka lösningar LKAB kan ta till för att underlätta det, säger Michael Palo.