”Överkapaciteten på stålmarknaden kräver heltäckande åtgärder”

Stålöverskottet är en global fråga som påverkar hela industrin, menar Eurofer. Arkivbild.

Den internationella plattformen Global Forum on Steel Excess Capacity (GFSEC) visar att den globala överkapaciteten på stål har ökat ytterligare. Den europeiska stålbranschföreningen Eurofers ordförande Axel Eggert säger att tiden för att vänta på att överkapaciteten ska lösa sig genom marknadskrafterna är förbi.

– Vi behöver en trovärdig strategi som fokuserar på konkreta åtgärder som GFSEC-länder kan vidta, inklusive unilaterala handelsåtgärder. Att fortsätta med att hålla marknaderna öppna gynnar bara de länder som drog sig ur GFSEC och de som fortsätter att exportera sitt överskott av stål, antingen som reaktion på störande importökningar eller i ett förnekande av sin egen överkapacitet.

Enligt Eurofer måste effekterna av ”denna destruktiva dynamik, som snedvrider den globala stålmarknaden och hotar tusentals jobb bara över hela Europa, angripas snarast”.

Eggert betonar att handelsåtgärderna måste vara heltäckande och omfatta hela utbudet av produkter och länder, då stålöverskottskapacitet är en global fråga som påverkar hela industrin.

– Medan vi stöder principerna som lagts fram av GFSEC, noterar vi att ett stort antal länder redan har infört tullar på stålimport.

– Europeiska ståltillverkare investerar miljarder euro i dekarbonisering, men dessa ansträngningar riskerar att omintetgöras bara av den ytterligare överkapacitet som förväntas tas i drift 2026. För varje miljon ton förlorad EU-baserad produktionskapacitet sköljer det in en motsvarande importvolym på våra marknader. Vi behöver nödåtgärder för att begränsa spridningseffekterna av global överkapacitet och en strukturell lösning för att ta itu med dess grundorsaker, säger Axel Eggert.

Källa: Steeltimes International