Europas solenergibransch genomgår stora förändringar

Otovos vd, Andreas Thorsheim förutspår dock att tillväxten kommer att återvända 2025. Foto: Otovo

Den europeiska solenergiindustrin befinner sig i en omvälvande period. Å ena sidan tvingas företag att minska antalet anställda, och det priskrig som förs från Kina väcker oro. Å andra sidan finns det spännande utvecklingar inom branschen, skriver tyska affärstidningen Merkur.

I Tyskland står solenergin nu för elva komma nio procent av den totala elproduktionen, och branschen upplever en betydande tillväxt. Samtidigt rapporteras det om konkurser och nedskärningar av personal. Speciellt drabbas tillverkarna av solpaneler, som nu kämpar mot den kinesiska konkurrensen.

Solenergi växer men utmaningar kvarstår

Marknaden växer heller inte lika kraftigt som under energikrisen, då höga gas- och oljepriser drev konsumenterna mot förnybara energikällor.

Otovo tvingas till stora nedskärningar

Solplattformen Otovo är ett av de företag som märker av dessa svängningar särskilt tydligt. I början av september meddelade företagets grundare och VD Andreas Thorsheim via LinkedIn att företaget tvingas säga upp nästan hälften av sin personal, vilket innebär att 170 personer mister sina jobb.

I en intervju med IPPEN.MEDIA beskriver Thorsheim nedskärningarna som en "obehaglig" process. Han säger att det inte går att försköna situationen när man måste säga upp medarbetare. "Det här händer för att saker och ting inte går som planerat och man inte kan hålla sina löften till anställda och investerare" förklarar han. För honom som grundare är det en smärtsam åtgärd.

Branschen påverkas i stort
Otovo är dock inte ensamt i sin situation. Hela den europeiska solenergiindustrin påverkas just nu av nedskärningar och konkurser. Andreas Thorsheim anser att det sker en kursjustering, en "avmattning av transformationen". Denna avmattning följer på det kraftiga ökandet av efterfrågan på solenergi, som orsakades av kriget i Ukraina. Efter att branschen hade växt kraftigt mellan 2020 och 2022, såg man 2024 en betydande nedgång, i vissa marknader upp till åttio procent.

Framtiden för solenergi
Trots de utmaningar som branschen står inför, betonar Thorsheim i intervjun för Merkur, att solenergi kommer att fortsätta växa på lång sikt. Företag som klarar av att hantera kriser, som coronapandemin och energikrisen, kommer att komma starkt ut ur denna period.

Källa: Merkur /tysk affärstidning)